NejRecept.cz Dezerty Koláče Svěží jogurtová kostka s křehkým těstem, která je hotová do hodiny.
Svěží jogurtová kostka s křehkým těstem, která je hotová do hodiny.
Recept Svěží jogurtová kostka s křehkým těstem, která je hotová do hodiny.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Dokonalý svěží dezert, který zmizí ze stolu jako první. Jednoduše se připravuje, skvěle chutná a je vhodný nejen na běžné dny, ale klidně i na oslavy a svátky. Díky jogurtové náplni není příliš sladký a v ústech se příjemně rozplývá.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   6.4.2025

Svěží jogurtová kostka s křehkým těstem, která je hotová do hodiny.

Dokonalý svěží dezert, který zmizí ze stolu jako první. Jednoduše se připravuje, skvěle chutná a je vhodný nejen na běžné dny, ale klidně i na oslavy a svátky. Díky jogurtové náplni není příliš sladký a v ústech se příjemně rozplývá.

30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 ks
žloutky
190 g
máslo
100 g
krupicový cukr
2 lžičky
vanilkový cukr
špetka
sůl
podle chuti
citrónová kůra
300 g
polohrubá mouka
1 lžička
prášek do pečiva

Náplň:

4 ks
bílky
150 g
krupicový cukr
540 g
bílý jogurt
400 g
zakysaná smetana
2 lžičky
vanilkový cukr
5 lžic
polohrubá mouka
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Jogurtová kostka je perfektní volbou vždy, když nevíte, co byste upekli. Většinu surovin na ni najdete doma. Po upečení ji stačí nechat vychladnout, aby se dobře krájela, a následně ji můžete podávat. Určitě ji vyzkoušejte.

  1. Změklé máslo vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem a solí. Následně za stálého míchání postupně přidáváme žloutky.
  2. Do vyšlehané směsi nastrouháme kůru z citronu a přidáme mouku, prášek do pečiva a vše ručně promícháme. Vypracujeme pevné těsto, které rozdělíme na dvě stejné části. Jednu z nich rozdělíme ještě na tři menší. Všechna těsta zabalíme do sáčku. Tři menší dáme na 30 minut do mrazáku a velké dáme na 30 minut do lednice.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Bílky vyšleháme do pěny. Když začnou houstnout, postupně přidáváme cukr.
  4. V míse smícháme jogurt, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a polohrubou mouku. Když se ingredience spojí, postupně do nich přidáváme vyšlehané bílky.
  5. Těsto vyndáme z lednice, lehce poprášíme moukou a vyválíme na středně silný plát. Ten vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Na něj nalijeme jogurtový krém a navrch nastrouháme těsto z mrazáku.
  6. Takto připravený koláč vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 30 minut.

Upečený koláč necháme vychladnout a následně můžeme podávat. Já jsem ho předtím ještě posypala moučkovým cukrem. Máte chuť na jiný svěží zákusek se smetanou, který se ale nemusí péct? Vyzkoušejte recept na tento tvarohový koláč bez vajec a pečení.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář