NejRecept.cz Dezerty Koláče Svěží mandarinkové řezy s nadýchaným smetanovým krémem
Svěží mandarinkové řezy s nadýchaným smetanovým krémem
Recept Svěží mandarinkové řezy s nadýchaným smetanovým krémem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Nikuš Domankušová

Extra rychlý zákusek, který stihnete připravit i těsně předtím, než k vám dorazí návštěva. Já jsem ho pekla nedávno, když se mě manžel zeptal, jestli bych mu nepřipravila něco dobrého, co by si mohl dát po obědě. Samozřejmě že mohla – a byla jsem moc ráda, že tyto mandarinkové řezy se smetanovým krémem měly úspěch nejen u něj, ale i u tchánů, kterým jsem je zabalila s sebou. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.5.2025

Svěží mandarinkové řezy s nadýchaným smetanovým krémem

Extra rychlý zákusek, který stihnete připravit i těsně předtím, než k vám dorazí návštěva. Já jsem ho pekla nedávno, když se mě manžel zeptal, jestli bych mu nepřipravila něco dobrého, co by si mohl dát po obědě. Samozřejmě že mohla – a byla jsem moc ráda, že tyto mandarinkové řezy se smetanovým krémem měly úspěch nejen u něj, ale i u tchánů, kterým jsem je zabalila s sebou. Autor: Nikuš Domankušová

35 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 ks
vejce
150 g
moučkový cukr
1 dcl
mléko
1 dcl
olej
200 g
hladká mouka
1 bal.
kypřicí prášek do pečiva

Krém:

250 ml
smetana ke šlehání
500 ml
kysaná smetana
2 lžíce
moučkový cukr
1 bal.
vanilkový cukr

Poleva:

500 ml
pomerančový sirup
2 bal.
Zlatý klas nebo vanilkový pudink (prášek)
500 ml
voda
podle chuti
ovoce
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Tyto mandarinkové řezy jsou nadýchané, svěží a neskutečně dobré. Ráda je připravuji o víkendech nebo na oslavy, když chci něco rychlého. Jejich výhodou je hlavně to, že do nich můžete použít jakékoli ovoce. Pokud nemáte chuť na mandarinky, klidně sáhněte po pomerančích, borůvkách nebo jahodách.

  1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem. Následně přidáme mouku, kypřicí prášek, olej, mléko a sníh z bílků. Hotové těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 až 15 minut.
  3. Než se těsto upeče, připravíme si polevu. Zlatý klas nebo vanilkový pudink uvaříme ve vodě spolu se sirupem a cukrem. Hotový pudink stáhneme z plotny a necháme vychladnout.
  4. Smetanu ke šlehání důkladně vyšleháme. Postupně do ní zapracujeme kysanou smetanu, moučkový a vanilkový cukr.
  5. Hotový krém rozetřeme na vychladlý korpus. Poté na něj naskládáme ovoce (já jsem použila mandarinky) a vložíme alespoň na hodinu do lednice.
  6. Na vychlazený koláč nalijeme polevu a dáme zpět do lednice ztuhnout.

Hotový koláč nakrájejte na kostky a můžete podávat. Chtěli byste si připravit jiný ovocný dezert? Vyzkoušejte například tento nepečený cheesecake s jahodami – je nejen rychlý, ale i velmi dobrý. Ohromíte jím každou jednu návštěvu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář