NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Mrkvový dort Svěží mrkvové řezy s malinovou smetanou.
Svěží mrkvové řezy s malinovou smetanou.
Recept Svěží mrkvové řezy s malinovou smetanou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Mrkvové řezy jsou sázkou na jistotu. Mrkev dodává těstu jemnou sladkost a šťavnatost, zatímco smetana přináší svěží podtón. Příprava dezertu je jednoduchá a výsledek je famózní. Rozhodně se vyplatí ho vyzkoušet. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.10.2024

Svěží mrkvové řezy s malinovou smetanou.

Mrkvové řezy jsou sázkou na jistotu. Mrkev dodává těstu jemnou sladkost a šťavnatost, zatímco smetana přináší svěží podtón. Příprava dezertu je jednoduchá a výsledek je famózní. Rozhodně se vyplatí ho vyzkoušet. Autor: Jana Podoláková Burkartová

30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

80 g
krystalový cukr
1 ks
vanilkový cukr
150 g
nastrouhaná mrkev
130 g
polohrubá mouka
2 lžíce
mleté mandle
1 ks
vejce
4 lžíce
olej
4 lžíce
mléko
1 lžička
prášek do pečiva
podle chuti
pomerančová kůra
podle chuti
pomerančová šťáva

Krém

2 ks
zakysaná smetana
1/2 lžíce
moučkový cukr
1 malá krabička
maliny

Na potření

podle chuti
domácí džem

Na ozdobení

podle potřeby
marcipánové mrkvičky
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Mrkev je univerzální druh zeleniny, který chutná skvěle na sladko i na slano. Tentokrát jsem ji nastrouhala do těchto řezů a připravila jsem dokonalý dezert, který chutnal úplně všem. Nadýchané těsto skvěle doplnila krémová smetanová náplň, do které jsem zamíchala čerstvé maliny.

  1. Vejce vyšleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem, přidáme olej a mléko.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně přidáme do mokré směsi. Poté do ní zapracujeme i mandle, pomerančovou kůru, šťávu z pomeranče a nastrouhanou mrkev.
  3. Připravené těsto vlijeme na plech o rozměrech 15 x 25 cm a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 25 až 30 minut.
  4. Smetanu a moučkový cukr ručně vymícháme. Maliny omyjeme a 12 kousků si odložíme stranou na zdobení. Ostatní přidáme ke smetaně a opatrně promícháme.
  5. Po upečení necháme těsto vychladnout, rozkrojíme na dvě části a potřeme džemem. Přiklopíme, vrátíme zpět do plechu, znovu potřeme džemem a na to dáme malinovou smetanu.
  6. Dezert vložíme alespoň na 2 hodiny do ledničky. Před podáváním ozdobíme marcipánovými mrkvičkami a čerstvými malinami.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář