NejRecept.cz Část dne Oběd Svíčková na smetaně podle tradičního receptu. Maso je šťavnaté a rozplývá se na jazyku.
Svíčková na smetaně podle tradičního receptu. Maso je šťavnaté a rozplývá se na jazyku.
Svíčková na smetaně podle tradičního receptu. Maso je šťavnaté a rozplývá se na jazyku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Martin Čzedron

Svíčková omáčka se mnohým spojuje hlavně s výjimečnými příležitostmi. Tento výtečný a sytý pokrm se totiž často podává během vánočních svátků nebo v neděli k obědu. Jeho příprava není náročná, ale vyžaduje více času. Autor: Martin Čzedron

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.10.2024

Svíčková na smetaně podle tradičního receptu. Maso je šťavnaté a rozplývá se na jazyku.

Svíčková omáčka se mnohým spojuje hlavně s výjimečnými příležitostmi. Tento výtečný a sytý pokrm se totiž často podává během vánočních svátků nebo v neděli k obědu. Jeho příprava není náročná, ale vyžaduje více času. Autor: Martin Čzedron

30 min
Čas přípravy
120 min
Čas vaření
Suroviny
800 g
hovězí falešná svíčková
150 g
uzená slanina
3 lžíce
máslo
1 ks
cibule
800 g
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
5 ks
bobkový list
10 kuliček
nové koření
podle chuti
ocet
podle potřeby
voda
250 ml
smetana na vaření
podľa chuti
sůl
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
120 min
Čas vaření

Svíčková je pokrm, který se v naší domácnosti připravuje k obědu už dlouhá léta. Receptů na ni najdete mnoho. Jelikož dávám přednost klasice, osvědčil se mi tento, kterým si připravíte pravou tradiční svíčkovou.

  1. Slaninu nakrájíme na tenké proužky, kterými následně prošpikujeme osolené maso – uděláme v něm otvory, do kterých slaninu vsuneme.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a opečeme na másle. Když začne hnědnout, přidáme k ní očištěnou a na menší části nakrájenou kořenovou zeleninu.
  3. Do hrnce přidáme bobkový list, nové koření, promícháme a opékáme asi 10 minut.
  4. Vše podlijeme octem a přidáme prošpikované maso, které opečeme. Když se maso zatáhne, celou směs přesuneme do pekáče, kde ji podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 200 °C asi 1,5 až 2 hodiny.
  5. Po upečení vyjmeme maso i koření z pekáče a dáme stranou. Zeleninu vložíme do hrnce, rozmixujeme dohladka, přilijeme smetanu a vše ochutíme podle potřeby.

Klasickou přílohou ke svíčkové je domácí nebo kupovaný knedlík. Pro lepší chuť můžeme k výslednému pokrmu podávat i lžičku smetany.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář