Top točený švestkový koláč s mákem

Doporučuji vyzkoušet tento točený makový koláč se švestkami. Je výborný, jednoduchý a navíc i krásně vypadá. Autor: Blažena

Přidal:, 19.8.2019
Kategorie: Štrůdly a záviny, Dezerty, Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Top točený švestkový koláč s mákem

Suroviny

Těsto:
400 ghladká mouka
20 gčerstvé droždí
60 gkrystalový cukr
100 gzměklé máslo
150 mlvlažné mléko
1 ksvejce
1 ksžloutek
špetkasůl
Maková náplň:
100 gmletý mák
80 mlhorké mléko
1 PLpovidla
1 PLrum
50 gkrystalový cukr
Dále:
švestky

Postup přípravy

  1. Těsto: v části vlažného mléka a trochu cukru necháme vykynout droždí. Z mouky, cukru, vajíčka, žloutku, vlažného mléka, špetky soli a kvásku vypracujeme těsto, které přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout. Pokud je těsto příliš husté přidáme podle potřeby vlažné mléko.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Maková náplň: mletý mák zalijeme horkým mlékem, přidáme cukr, povidla, rum a necháme vychladnout.
  3. Potom tě rozválíme na obdélník na rozměr 30x40 cm. Rozkrojíme na 3 pásy, potřeme náplní a svineme na roládky. Kulatou formu, průměr 30 cm vymažeme a uložíme do formy tak, aby vytvořily tvar šneka.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Do mezer poklademe hustě poloviny švestek. Potřeme mlékem a upečeme. Já jsem ještě povrch posypala mletými ořechy. Teplota 180 ° C 50 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!