NejRecept.cz Část dne Oběd Tradiční a rychlé koložvárské zelí
Tradiční a rychlé koložvárské zelí
Recept Tradiční a rychlé koložvárské zelí
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Koložvárské zelí je klasika, která se připravovala zejména v minulosti. Dnes sice není tak populární, ale ráda si s ním připomenu dětství. A to zejména obědy a večeře u prarodičů. Tentokrát jsem ho dělala podle tohoto receptu a mohu říct, že se skutečně povedlo. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.7.2025

Tradiční a rychlé koložvárské zelí

Koložvárské zelí je klasika, která se připravovala zejména v minulosti. Dnes sice není tak populární, ale ráda si s ním připomenu dětství. A to zejména obědy a večeře u prarodičů. Tentokrát jsem ho dělala podle tohoto receptu a mohu říct, že se skutečně povedlo. Autor: Milada Sumková

30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
400 g
vepřové maso
60 g
vepřové sádlo
50 g
cibule
400 g
kysané zelí
100 g
rýže
2 dcl
kysaná smetana
podle chuti
sůl
podle chuti
mletá sladká paprika
podle chuti
kmín
podle chuti
česnek
podle chuti
černý pepř
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Receptů na koložvárské zelí je velké množství. Některé jsou tradiční, jiné jsou doplněné o různé zajímavé přísady, díky kterým je výsledný pokrm trochu odlišný. Já jsem tentokrát vsadila na klasický recept od své babičky, který se vždy povede.

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme na sádle.
  2. K cibuli přidáme mleté vepřové maso, které chvíli opékáme a následně ho poprášíme sladkou paprikou.
  3. Vše důkladně promícháme a do hrnce přidáme sůl, černý pepř, prolisovaný česnek a kmín.
  4. Rýži uvaříme tradičním způsobem. Dáváme pozor, abychom ji nepřevařili.
  5. Pekáč, ve kterém plánujeme pokrm péct, vymažeme olejem. Na dno rozprostřeme větší polovinu zelí, které jsme podusili.
  6. Na zelí naneseme uvařenou rýži, maso a nakonec opět zelí, které nám zbylo. Takto připravený pokrm ještě přelijeme smetanou a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 170 stupňů přibližně 20 až 30 minut.

Koložvárské zelí můžete jíst samostatně. Případně k němu podávejte vařené brambory nebo čerstvý domácí chléb, který si můžete upéct podle tohoto ověřeného receptu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář