NejRecept.cz Dezerty Koláče Tradiční bratislavské řezy s lahodnou čokoládovou polevou
Tradiční bratislavské řezy s lahodnou čokoládovou polevou
Recept Tradiční bratislavské řezy s lahodnou čokoládovou polevou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Nikuš Domankušová

Tradiční a jednoduchý recept na bratislavské řezy, který si zamilujete. Dělala jsem je poprvé a hned se povedly. Těsto je nadýchané a jemný máslovo-pudinkový krém ho dokonale doplňuje. Pokud máte rádi klasiku, určitě tenhle zákusek vyzkoušejte. Nebudete litovat. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   1.5.2025

Tradiční bratislavské řezy s lahodnou čokoládovou polevou

Tradiční a jednoduchý recept na bratislavské řezy, který si zamilujete. Dělala jsem je poprvé a hned se povedly. Těsto je nadýchané a jemný máslovo-pudinkový krém ho dokonale doplňuje. Pokud máte rádi klasiku, určitě tenhle zákusek vyzkoušejte. Nebudete litovat. Autor: Nikuš Domankušová

50 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto (2 korpusy):

8 ks
vejce
8 lžic
krystalový cukr
8 lžic
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva
špetka
sůl

Krém:

3 lžíce
moučkový cukr
3 ks
žloutek
200 ml
mléko
250 g
máslo nebo Hera
1 bal.
Zlatý klas nebo vanilkový pudink

Sirup:

100 g
krystalový cukr
100 ml
voda
50 ml
rum

Poleva:

200 g
čokoláda
podle potřeby
máslo nebo Cera

Na potření:

podle potřeby
rybízový džem
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Bratislavské řezy patří mezi tradiční zákusky, které se v domácnostech připravují už mnoho let. Stejně jako například metrové řezy nebo krémeše. Ty si můžete upéct podle tohoto receptu během 30 minut. Příprava bratislavských řezů je sice o něco zdlouhavější, ale rozhodně stojí za to.

  1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme je spolu se solí do sněhu. Do něj následně opatrně zapracujeme žloutky a všechny ostatní suroviny.
  2. Z hotového těsta nám vyjdou dva korpusy, proto ho rozdělíme na dvě stejné části a vlijeme do plechů o rozměrech 28 × 40 cm, které jsme vyložili pečicím papírem.
  3. Připravené korpusy pečeme přibližně 15 minut při teplotě 200 °C.
  4. Zatímco se těsto peče, připravíme si krém. Žloutky rozklepneme do mísy, přidáme k nim moučkový cukr a dáme nad páru. Žloutky mícháme, dokud nezhoustnou.
  5. Zlatý klas nebo vanilkový pudink uvaříme v mléce. Ještě do teplého přidáme žloutky s cukrem a důkladně zapracujeme. Když pudink vychladne, přidáme do něj změklé máslo a krém dobře vyšleháme.
  6. Sirup připravíme tradičním způsobem – do vody nasypeme cukr a přivedeme k varu. Necháme vychladnout a přilijeme rum. Pokud nechcete použít rum, můžete ho vynechat nebo nahradit rumovou esencí.
  7. Jeden z korpusů navlhčíme cukrovým sirupem, potřeme tenkou vrstvou krému a polijeme čokoládou (použijeme jen polovinu), kterou jsme rozpustili s máslem nebo Cerou. Vložíme alespoň na hodinu do lednice. Potom korpus otočíme, potřeme ho marmeládou, položíme na něj druhé těsto, které navlhčíme sirupem a naneseme na něj krém. Opět dáme chladit.
  8. Povrch koláče polijeme čokoládovou polevou a máme hotovo.

Bratislavské řezy skladujte v chladu. Ideálně v lednici, aby se čokoládová poleva nerozpustila. Já jsem povrch kromě tmavé čokolády ještě ozdobila rozpuštěnou bílou čokoládou, která výslednému zákusku dodala velmi pěkný vzhled.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář