NejRecept.cz Polévky Kulajda Tradiční česká kulajda se ztraceným vejcem.
Tradiční česká kulajda se ztraceným vejcem.
Recept Tradiční česká kulajda se ztraceným vejcem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Weru Fridrichová

Česká kulajda je tradiční pokrm, který připravuje každý jinak. U nás doma používáme tento recept, který jsme si během let přizpůsobili tak, aby nám polévka co nejvíce chutnala. Pokud patříte mezi milovníky kulajdy i vy, určitě vyzkoušejte tuto verzi. Autor: Weru Fridrichová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.2.2025

Tradiční česká kulajda se ztraceným vejcem.

Česká kulajda je tradiční pokrm, který připravuje každý jinak. U nás doma používáme tento recept, který jsme si během let přizpůsobili tak, aby nám polévka co nejvíce chutnala. Pokud patříte mezi milovníky kulajdy i vy, určitě vyzkoušejte tuto verzi. Autor: Weru Fridrichová

30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny
hrst
sušené houby
100 g
máslo
50 g
olej
5 lžic
hladká mouka
1,5 l
hovězí nebo kuřecí vývar
3 – 4 ks
středně velké brambory
1 kelímek
smetana ke šlehání
podle chuti
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti
ocet
podle chuti
čerstvý kopr
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Svůj vlastní recept na pravou kulajdu má snad každá česká rodina. Někteří přidávají více octa, jiní zase nedají dopustit na aromatický kopr. Pokud se snažíte vylepšit svůj osvědčený postup, můžete se inspirovat tímto receptem nebo našimi praktickými tipy, které najdete v tomto článku.

  1. Na másle a oleji orestujeme mouku. Jakmile získá mírně hnědý odstín, zalijeme ji postupně studeným vývarem.
  2. Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a vložíme do vývaru. Vaříme, dokud nezměknou. Poté přidáme houby i s vodou, ve které jsme je namáčeli, a vaříme dál.
  3. Polévku ochutíme solí, pepřem a octem, zalijeme smetanou a krátce povaříme.
  4. Nakonec do polévky přidáme čerstvý kopr a odstavíme z ohně.

Kulajdu podávám se ztraceným vejcem, které jí dodá perfektní chuť. Vhodná jsou však i vejce natvrdo nebo syrová vejce, která se přidávají ještě během vaření. Máte rádi kulajdu, ale snažíte se stravovat zdravě? Připravte si její odlehčenou verzi z cukety.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář