Tradiční české řezy (fotorecept)

Trochu náročnější koláček na suroviny, pracnost a také pro zkušenější pekařky. Ale zvládnete ho podle postupu a výsledná chuť je jako stvořená ke kávičce. Koláč je menších rozměrů na plech přibližně 22x33 cm.

Přidal:, 11.11.2014
Kategorie: Koláče, cukroví
Tradiční české řezy (fotorecept)

Suroviny

Těsto I .:
250 gmouka hladká speciál
50 gcukr moučkový
50 gmáslo
1 ksvejce celé
1/2 bal.prášek do pečiva
3 lžícekakaa
100 mlmléko
Těsto II .:
5 ksvejce celé
5 lžíccukr krystalový
5 lžícmouka hladká speciál
1/2 bal.prášok do pečiva
Krém:
500 mlmléko
6 lžickrupice dětská
200 gmáslo
200 gcukr práškový
1 lžičkaaroma punčová (nemusí být)
Na vrch:
100 gčokoláda hořká
8 lžicjahodový džem
tuk

Postup přípravy

  1. Připravíme si suroviny. Naprv si uděláme kakaové hnetené těsto. Všechny suroviny kromě mléka dáme do mísy a rukou prohněteme, aby se trochu spojilo máslo a sypké suroviny. Postupně přiléváme teplejší mléko a rukou vyhnete (asi 10 minut) bochník.Tip: Sbírka 6 nejlepších receptů na velikonoční mazanec, ze které si určitě vyberete.
  2. Bochník těsta si pomocí kuchyňské váhy rozdělíme na dvě poloviny a odložíme do lednice. Přikryjeme sáčkem nebo kuchyňskou fólií.
  3. Připravíme si světlé těsto do středu koláče. Celá vejce vyšleháme na nejvyšším stupni s cukrem asi 10 minut, dokud není hmota skoro bílá a přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, ale už jen zamícháme vařečkou.Tip: Velikonoční tlačenka se salámem a zeleninou
  4. Těsto vylijeme na pečícím papírem vyložený plech a upečeme při 170 stupních asi 20 minut.
  5. Pokračujeme v přípravě kakaových plátů. Bochníky si na troše mouky rozválíme a přeložíme na plech. Plech si připravíme následovně. Otočíme ho naopak potřeme olejem a posypeme trochou mouky.Tip: 33 receptů na slané a sladké rolády, které si můžete připravit na Vánoce nebo Velikonoce
  6. Takto připravené těsta si postupně upečeme na 180 stupních, dáváme pozorm mohou se snadno spálit. Doba pečení jednoho těsta je 5-10 minut.
  7. Připravíme si kaši krém. Do hrnce nalijeme studené mléko a nasypeme krupici. Za stálého míchání přivedeme do varu a uvaříme hustou kaši. Necháme vyhcladnúť.
  8. Máslo pokojové teploty vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme vychladlou krupicovou kaši.
  9. Jdeme vrstvit koláč. Vezmeme si jeden tmavý plát a potřeme asi 4 lžícemi džemu. Necháme chvíli vsáknout.
  10. Potřeme polovinou bílého krupicového krému.
  11. Na krém položíme světlé těsto, potřeme 4 lžícemi džemu a necháme vsáknout.
  12. Znovu rozetřeme na džem zbylou část světlého krému.
  13. Nakonec přiložíme poslední kakaový plát a můžeme případně koláč i zatížit. Takto necháme koláč odpočívat i 24 hodin, hnědé těsta musí změknout.
  14. Okraje ořežeme a koláč potřeme čokoládovou polevou.
  15. Připravíme si ji tak, že čokoládu na vaření nebo hořkou rozpustíme ve vodní lázni a přidáme trochu tuku.
  16. Koláč krájíme až po důkladném ztuhnutí čokoládové polevy. Můžeme ho nechat odležet dalších 6 - 8 hodin, korpusy změknou a nádivky trochu vsáknou do těsta. Dobrou chuť!%