NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Nepečené cukroví Tradiční griliášky s karamelovou náplní. Rychlý recept, se kterým je stihnete i těsně před Vánocemi.
Tradiční griliášky s karamelovou náplní. Rychlý recept, se kterým je stihnete i těsně před Vánocemi.
Tradiční griliášky s karamelovou náplní. Rychlý recept, se kterým je stihnete i těsně před Vánocemi.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Margita Markovičová

Griliášky jsem dělala letos poprvé, proto mě překvapilo, že se mi tak povedly. Nejenže skvěle vypadaly, ale také výborně chutnaly. Určitě to nebyla jediná várka, kterou na Vánoce udělám. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.12.2024

Tradiční griliášky s karamelovou náplní. Rychlý recept, se kterým je stihnete i těsně před Vánocemi.

Griliášky jsem dělala letos poprvé, proto mě překvapilo, že se mi tak povedly. Nejenže skvěle vypadaly, ale také výborně chutnaly. Určitě to nebyla jediná várka, kterou na Vánoce udělám. Autor: Margita Markovičová

30 min
Čas přípravy
Suroviny
250 g
krystalový cukr
1 ks
salko
100 g
mleté ořechy
200 g
máslo
6 ks
oplatky na dort
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy

Griliášky jsou pro mnohé tradičním vánočním cukrovím, které připravují každé svátky. Já jsem se jim dlouho vyhýbala a spíše jsem preferovala jiné oblíbené druhy, jako například linecké cukroví, perníčky nebo pařížské rohlíčky. Tentokrát jsem se do nich ale pustila a výsledek stál za to.

  1. Z cukru připravíme karamel, přidáme salko a mícháme, dokud se ingredience nespojí.
  2. Přidáme ořechy a nakonec po kouscích máslo pokojové teploty, aby směs příliš nevychladla.
  3. Horkou směsí potřeme oplatky. Zatížíme je a dáme do chladu.
  4. Griliášky krájíme druhý den a v případě potřeby je můžeme namočit do čokolády nebo ozdobit podle své představy.

Griliášky, stejně jako jiné nepečené vánoční cukroví, zůstanou čerstvé a chutné po celé svátky. Stačí je jen skladovat na tmavém a chladném místě. Krájet je můžeme na libovolnou velikost podle potřeby – ideální je však zvolit menší nebo středně velké tvary, které se dobře jedí.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář