Tradiční koláče s tvarohem, mákem a marmeládou

Včera si dcera vypýtala něco dobrého na zub a podmínka byla kynuté těsto. Přemýšlela jsem, co bych takového připravila a nakonec jsem přišla na tyto tradiční koláče s tvarohem, mákem a marmeládou.

Přidal:, 16.8.2019
Kategorie: Koláče, Dezerty
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Tradiční koláče s tvarohem, mákem a marmeládou

Suroviny

25 gčerstvého droždí
100 gkrupicového cukru
500 gpolohrubé mouky
cca 250 mlvlažného mléka
125 gmásla rozpuštěného
1 ksmalé vejce
1 ksžloutek + 1 vejce na potření
špetkasoli
tvarohová, ořechová a maková náplň
marmeláda
loupané mandle a rozinky na ozdobení

Postup přípravy

  1. Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Prosijte mouku a sůl, přidejte vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo.
  3. Vypracujte měkké těsto a nechte ho cca 40 minut kynout. Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Z těsta zkoulíme 100g kuličky a položte je na pomaštěný pečicí papír a nechte dalších 15 minut kynout. Vytlačíme prostředek, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a plochu koláče zdobime náplněmim.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Pečte, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce

Zdroj: Vaření a pečení s radostí