NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Tradiční koláčky s tvarohem a povidly, zadělávané majolkou
Tradiční koláčky s tvarohem a povidly, zadělávané majolkou
Recept Tradiční koláčky s tvarohem a povidly, zadělávané majolkou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Koláčky s tvarohem a povidly, zadělávané majolkou. Jsou výborné. Celá léta jsem dělala a stále dělám koláče podle babičky a byly a jsou vynikající. Zkusila jsem změnu s majolkou a je to zase jiná chuť, vláčné a nadýchané. Prostě trochu jiné, ale výborné jsou s majolkou i bez ní. Někdy dávám do těsta i kousek sádla jako babička. Autor: Romča V.

Romča Važa Romča Važa    ·   11.4.2024

Tradiční koláčky s tvarohem a povidly, zadělávané majolkou

Koláčky s tvarohem a povidly, zadělávané majolkou. Jsou výborné. Celá léta jsem dělala a stále dělám koláče podle babičky a byly a jsou vynikající. Zkusila jsem změnu s majolkou a je to zase jiná chuť, vláčné a nadýchané. Prostě trochu jiné, ale výborné jsou s majolkou i bez ní. Někdy dávám do těsta i kousek sádla jako babička. Autor: Romča V.

95 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
2 špetky
sůl
30 g
čerstvé droždí
20 g
cukr krupice
1 bal.
vanilkový cukr
1 ks
vejce
1 ks
žloutek
1 lžička
citronová kůra
125 ml
vlažné mléko
100 ml
olej
50 g
majolka

Tvarohová náplň:

500 g
tvaroh v kostce
2 ks
vejce (sníh ze 3 bílků)
1 lžíce
vanilkový pudink v prášku
trochu
citronová kůra
podle chuti
cukr
1 sklenička
švestková povidla

Drobenka:

asi tak 40 g
změklé máslo
stejné množství
cukr krupice
50 g
polohrubá mouka

Na potření před pečením:

1 ks
rozšlehané vejce

Na potření po upečení:

asi 30 g
rozpuštěné vlažné máslo
2 - 3 lžíce
rum
Postup receptu
Vytisknout
95 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
  1. Mouku prosejeme do mísy, ale jednu třetinu si dáme stranou (tu potom postupně přisypáváme, když těsto propracováváme) a smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek a nadrobíme do něj droždí, malinko pocukrujeme a trošku polijeme vlažným mlékem. Počkáme až kvásek vzejde.
  2. Pak přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto, pracujeme tak dlouho dokud se těsto nelepí na mísu.
  3. Můžeme použít i robot, ale já to raději dělám ručně. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, těsto má zdvojnásobit svůj objem, takže to trvá tak hodinu.
  4. Zatím si připravíme tvarohovou náplň: Tvaroh v míse dobře promícháme dohladka s cukrem, se 2 žloutky, citronovou kůrou a pudinkovým práškem. Nakonec vmícháme sníh ze 3 bílků.
    (1 bílek nám zbyl z těsta).
  5. Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme si ho na stejně velké díly , na 20. - 25 kusů, podle toho jak velké koláčky chcete mít.
  6. Z dílků uděláme placičky, dáme na ně tvaroh a zabalíme do kouličky, spojem klademe koláčky na 2 plechy s pečícím papírem. Mezi koláčky si necháme mezery, trochu nabudou. Malinko dlaní koláčky stlačíme a doprostřed uděláme důlek. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a do důlku vložíme lžičku povidel.
  7. Z měkkého másla, mouky a cukru uděláme rukama drobenkou a koláčky posypeme.
    Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 st. a po pěti minutách pečení stáhneme na 180 st. Pečeme dozlatova. To je tak asi 20-30 minut podle typu trouby, to je třeba si pohlídat.
  8. Hotové koláčky hned po vytažení z trouby, ještě horké potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
    Koláče cukrujeme až úplně vychladnou, jinak by na nich cukr zvlhnul.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář