NejRecept.cz Část dne Oběd Tradiční koprová omáčka s bramborami a vajíčkem
Tradiční koprová omáčka s bramborami a vajíčkem
Recept Tradiční koprová omáčka s bramborami a vajíčkem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Ivana Reisingerová

Jemná koprová omáčka je pro mě symbolem dětství. Nejraději ji mám s bramborami a vajíčkem, které ji skvěle doplňují. Její příprava je velmi rychlá, takže si ji můžete klidně uvařit i během hektických dnů v týdnu. Autor: Ivana Reisingerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.6.2025

Tradiční koprová omáčka s bramborami a vajíčkem

Jemná koprová omáčka je pro mě symbolem dětství. Nejraději ji mám s bramborami a vajíčkem, které ji skvěle doplňují. Její příprava je velmi rychlá, takže si ji můžete klidně uvařit i během hektických dnů v týdnu. Autor: Ivana Reisingerová

20 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
podle potřeby
máslo
podle potřeby
hladká mouka
podle potřeby
vývar
podle potřeby
ocet
podle chuti
krystalový cukr
podle potřeby
smetana
podle chuti
sůl
podle potřeby
kopr
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Ke koprové omáčce můžete podávat různé přílohy. Já kromě vařených brambor často dělám i nadýchaný knedlík. Na jeho přípravu používám tento recept, se kterým se mi zatím vždy povedl.

  1. Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme vývarem. Pokud jsou stonky kopru větší a silnější, často je vařím přímo ve vývaru, což dodá výsledné omáčce výraznou chuť.
  2. Vše důkladně promícháme a přidáme ocet a cukr podle chuti.
  3. Omáčku vaříme přibližně 20 minut a poté přilijeme smetanu.
  4. Vše necháme chvíli provařit a dosolíme podle chuti.
  5. Nakonec už jen vmícháme kopr a stáhneme z ohně.

U nás doma máme ke koprové omáčce nejraději vařená vejce a brambory. Servírovat se ale dá na desítky způsobů. Skvěle chutná například i s hovězím masem nebo zvěřinou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář