NejRecept.cz Dezerty Koláče Tradiční makové řezy s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte je podle mého vylepšeného starodávného receptu.
Tradiční makové řezy s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte je podle mého vylepšeného starodávného receptu.
Tradiční makové řezy s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte je podle mého vylepšeného starodávného receptu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Makové řezy jsou u nás doma velmi oblíbené. Existuje mnoho receptů, já jsem věrná našemu tradičnímu s celým mákem v těstě. Vanilkový krém je uvařený ze Zlatého klasu, ale klidně můžete použít vanilkový pudink a do krému ještě přidávám mascarpone. Ten jsem, přiznám se, trochu vylepšila. Takhle mi chutná mnohem lépe. Na vrch karamelové nasekané ořechy a dezert je hotový. Popřípadě můžete na vrch přidat jen citrónovou polevu.

NejLucka NejLucka    ·   24.1.2024

Tradiční makové řezy s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte je podle mého vylepšeného starodávného receptu.

Makové řezy jsou u nás doma velmi oblíbené. Existuje mnoho receptů, já jsem věrná našemu tradičnímu s celým mákem v těstě. Vanilkový krém je uvařený ze Zlatého klasu, ale klidně můžete použít vanilkový pudink a do krému ještě přidávám mascarpone. Ten jsem, přiznám se, trochu vylepšila. Takhle mi chutná mnohem lépe. Na vrch karamelové nasekané ořechy a dezert je hotový. Popřípadě můžete na vrch přidat jen citrónovou polevu.

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

5 ks
vejce
200 g
krystalový cukr
150 g
hladká mouka
1 bal.
prášek do pečiva
150 g
celý mák

Krém:

40 ml
mléko
1 bal.
zlatý klas nebo vanilkový pudink
3 bal.
vanilkový cukr
125 g
máslo
200 g
mascarpone

Vrch:

3 lžíce
krystalový cukr
30 g
máslo
90 ml
smetana ke šlehání
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
  1. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do tuhé pěny. Pak postupně zašlehejte hladkou mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva.
  2. Připravené těsto nalijte na velký plech s pečicím papírem a upečte.Pečte při 180 stupních asi 20 minut. Po upečení nechte vychladnout a rozkrojte na polovinu.
  3. Pudinkový prášek rozmícháme v mléce, osladíme cukrem a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout pod potravinovou fólií.
  4. Máslo vyšlehejte do pěny, postupně po lžících vmíchejte vychladlý pudink a nakonec krátce zašlehejte mascarpone.
  5. Sestavte koláč - těsto - krém - těsto - krém - karamelové ořechy.
  6. Karamelové ořechy:
    Cukr upálíme na karamel, přidáme kousek másla a mícháním ho necháme rozpustit, pozor buble to. Když je máslo rozpuštěno, přidáme smetanu a mícháním vše spojíme.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář