Tradiční makovník od mé mamky

Přidal: Womanbrunette, 26.7.2019
Kategorie: Štrůdly a záviny, Dezerty, Koláče, Moučníky
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Tradiční makovník nebo ořechovník u nás doma nesmí chybět. A jelikož ořechovník jsme měli minulý týden, na tento jsem zvolila makovou nádivku s rozinkami. Těsto je vláčné a při práci se vůbec netrhá. A to neříkám, že během pečení mi ještě ani jednou nepraskl :) Autor: Ivana
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Přidal: Womanbrunette, 26.7.2019
Kategorie: Štrůdly a záviny, Dezerty, Koláče, Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
SUROVINY
Těsto:
500 ghladká mouka
1 bal.sušené droždí
150 mlolej
špetkasůl
1 PLkr. cukr
300 mlvlažné mléko
Náplň:
mák
cukr
máslo
mléko
- Do teplého mléka přidáme cukr a droždí. Necháme chvíli odstát, dokud připravíme náplň. Mák smícháme s cukrem a spaříme horkým mlékem. Bohužel poměr surovin nemám, dělám to stále od oka. Ocukruji podle toho, komu peču. Manžel chce sladší a děti zase méně sladké. Tak každý podle toho jaké má rád. Nechám vychladnout a pokračuji v přípravě těsta.
- Ze všech ostatních surovin a kvásku vypracujeme kuličku, kterou nechám kynout na teplém místě asi hodinu. Po hodině těsto rozválíme a naplním připravenou náplní.
- Na náplň přidávám i rozinky a ukládám i plátky másla. Asi 4 tenké plátky - podle toho, jaký tenký plát jsem rozválela. Srolujeme a přendáme na papírem vyložený plech.
- Propícháme vidličkou a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Peču asi 35 minut - sledujeme. Po upečení vrch potřu rozpuštěným máslem.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Mákos kalács ahogy én készítem.
KOMENTÁŘE K RECEPTU