Tradiční makovník od mé mamky

Tradiční makovník nebo ořechovník u nás doma nesmí chybět. A jelikož ořechovník jsme měli minulý týden, na tento jsem zvolila makovou nádivku s rozinkami. Těsto je vláčné a při práci se vůbec netrhá. A to neříkám, že během pečení mi ještě ani jednou nepraskl :) Autor: Ivana

Přidal:, 26.7.2019
Kategorie: Štrůdly a záviny, Koláče, Dezerty, Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Tradiční makovník od mé mamky

Suroviny

Těsto:
500 ghladká mouka
1 bal.sušené droždí
150 mlolej
špetkasůl
1 PLkr. cukr
300 mlvlažné mléko
Náplň:
mák
cukr
máslo
mléko

Postup přípravy

  1. Do teplého mléka přidáme cukr a droždí. Necháme chvíli odstát, dokud připravíme náplň. Mák smícháme s cukrem a spaříme horkým mlékem. Bohužel poměr surovin nemám, dělám to stále od oka. Ocukruji podle toho, komu peču. Manžel chce sladší a děti zase méně sladké. Tak každý podle toho jaké má rád. Nechám vychladnout a pokračuji v přípravě těsta.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Ze všech ostatních surovin a kvásku vypracujeme kuličku, kterou nechám kynout na teplém místě asi hodinu. Po hodině těsto rozválíme a naplním připravenou náplní.
  3. Na náplň přidávám i rozinky a ukládám i plátky másla. Asi 4 tenké plátky - podle toho, jaký tenký plát jsem rozválela. Srolujeme a přendáme na papírem vyložený plech.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Propícháme vidličkou a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Peču asi 35 minut - sledujeme. Po upečení vrch potřu rozpuštěným máslem.