NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Tradiční Masarykovo cukroví. Ořechy před použitím takto zpracujte, aby nebyly tvrdé.
Tradiční Masarykovo cukroví. Ořechy před použitím takto zpracujte, aby nebyly tvrdé.
Recept Tradiční Masarykovo cukroví. Ořechy před použitím takto zpracujte, aby nebyly tvrdé.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Masarykovy koláčky jsou chutné a jednoduché na přípravu. Jejich historie je dlouhá, kvůli čemu je můžete najít v různých provedeních. My je pečeme každé Vánoce podle tohoto receptu, který mě ještě nikdy nezklamal. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.11.2024

Tradiční Masarykovo cukroví. Ořechy před použitím takto zpracujte, aby nebyly tvrdé.

Masarykovy koláčky jsou chutné a jednoduché na přípravu. Jejich historie je dlouhá, kvůli čemu je můžete najít v různých provedeních. My je pečeme každé Vánoce podle tohoto receptu, který mě ještě nikdy nezklamal. Autor: Jana Jančíková

35 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

300 g
hladká mouka
200 g
máslo
100 g
moučkový cukr
1 ks
žloutek
210 g
lískové ořechy

Na obalení

podle potřeby
moučkový cukr
podle potřeby
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Výhodou Masarykových koláčků je především to, že velmi dlouho vydrží. Klidně je můžete připravit s předstihem. Budete tak mít jistotu, že pokud těsně před Štědrým dnem nebudete mít čas, na svátečním stole se přece jen objeví nějaké koláčky.

  1. Ořechy (já jsem zvolila lískové) před použitím alespoň na 2 hodiny namočíme do studené vody, aby změkly. Pro lepší chuť můžeme do vody přidat rum.
  2. Hladkou mouku smícháme se změklým máslem, moučkovým cukrem, žloutkem a vypracujeme těsto. Nakonec ještě zapracujeme ořechy.
  3. Z těsta vytvoříme tři válečky, které zabalíme do fólie a vložíme přes noc do ledničky. Pokud by těsto nebylo druhý den dostatečně tuhé, dáme ho na hodinu do mrazničky.
  4. Z válečků krájíme kolečka silná přibližně půl centimetru, která následně dáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 až 15 minut.
  5. Po upečení koláčky obalíme v moučkovém cukru, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem, a podáváme. Z jedné dávky vyjdou 2 plné plechy.

Masarykovy sušenky nemusí odležet. Konzumovat je můžeme hned po tom, co je upečeme. Pro delší trvanlivost je skladujeme na tmavém a chladném místě spolu s dalšími vánočními cukrovím.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář