Tradiční meruňkový mřížkovaný koláč s tvarohem

Je období dozrávání meruněk. Máme jeden strom, který byl obsypaný květinami, že ho nebylo ani vidět, ale meruňky jsme museli hledat lupou. Ty, co zůstali na samém vrcholku a ráno jsem je našla pod stromem se daly použít pouze na džem nebo na koláč. Tak jsem toho využila. Pro jistotu jsem si přichystala i zavařené, kdyby to bylo málo, ale stačilo. Autor: Marta

Přidal:, 23.7.2019
Kategorie: Koláče, Buchty, Dezerty, Moučníky, Meruňky, Podle ovoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Tradiční meruňkový mřížkovaný koláč s tvarohem

Suroviny

Těsto:
1/2 kgpolohrubé mouky
20 dkgmoučkového cukru
250 gztužený tuk nebo máslo
2 ksvejce
1 bal.prášek do pečiva
1 bal.vanilkový cukr
1 PLkyselého mléka nebo kysané smetany
Náplň:
25 dkgtvarohu
50 dkgtvarohu ve vaničce
1 ksvajíčko
20 dkgcukru
1 bal.vanilkový cukr
200 gzakysané smetany
13 ksmeruněk

Postup přípravy

  1. Z výše uvedených surovin zpracujeme těsto. Rozdělíme ho na dva díly.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. První vyválíme na velikost pekáče, uložíme na vymazaný a vysypaný plech. Já jsem těsto posypala mletými ořechy, ale nemusíte.
  3. Nyní si připravíme plnku. Do mísy dáme veškerý tvaroh, žloutky, smetanu, cukr a vymícháme. Pak si uděláme sníh, do kterého přidáme vanilku a pomalu vmícháme o tvarohu.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Plnku vylijeme na těsto na plechu. Meruňky rozpůlíme a uložíme na tvarohovou náplň.
  5. Z druhé poloviny těsta uděláme válečky a ukládáme na meruňky. Pečeme 30 minut při 180 ° C.Tip: Jahodový džem bez chemie