NejRecept.cz Dezerty Bábovky Tradiční mramorová bábovka z kysané smetany. Jednoduchý návod, jak vytvořit krásný mramorový vzor.
Tradiční mramorová bábovka z kysané smetany. Jednoduchý návod, jak vytvořit krásný mramorový vzor.
Recept Tradiční mramorová bábovka z kysané smetany. Jednoduchý návod, jak vytvořit krásný mramorový vzor.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Mramorová bábovka je výborná k snídani nebo jako sladký dezert ke kávě či čaji. Její příprava není vůbec náročná, i když na první pohled může působit komplikovaně. Jediné, co na ni budete potřebovat, jsou správné ingredience a osvědčený recept.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   23.1.2025

Tradiční mramorová bábovka z kysané smetany. Jednoduchý návod, jak vytvořit krásný mramorový vzor.

Mramorová bábovka je výborná k snídani nebo jako sladký dezert ke kávě či čaji. Její příprava není vůbec náročná, i když na první pohled může působit komplikovaně. Jediné, co na ni budete potřebovat, jsou správné ingredience a osvědčený recept.

20 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

200 g
krystalový cukr
150 g
změklé máslo
2 špetky
sůl
4 ks
vejce
2 lžíce
rum
290 g
hladká mouka
200 g
kysaná smetana
12 g
prášek do pečiva
15 g
kakao

Dále:

podle potřeby
máslo (na vymazání formy)
podle potřeby
mouka (na vysypání formy)
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Mramorová bábovka je tradiční moučník s dlouhou historií. U nás doma ji všichni milují, a proto ji připravuji pravidelně. A to jak během všedních dní, tak i na různé oslavy či svátky. Tento základní recept je univerzální a můžete jej doplnit o cokoliv podle chuti. Vhodné jsou například hoblinky čokolády, čerstvé nebo sušené ovoce a mnoho dalšího.

  1. V míse vyšleháme krystalový cukr s máslem. Následně k nim přidáme sůl a postupně zapracujeme všechna vejce.
  2. Do vyšlehané vaječné směsi přilijeme rum a postupně začneme přidávat prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva a kysanou smetanu, které zapracujeme mixérem.
  3. Přibližně 1/3 těsta přelijeme do jiné misky a přidáme do ní kakao.
  4. Na dno formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali moukou, dáme část bílého těsta. Na ni naneseme vrstvu tmavého a postup opakujeme, přičemž se ujistíme, že koláč zakončíme bílým těstem.
  5. Takto připravenou bábovku pečeme při teplotě 170 °C přibližně 45 minut. Po upečení ji necháme vychladnout a poté ji vyklopíme z formy.

Bábovku před podáváním posypte moučkovým cukrem nebo ozdobte čímkoliv podle vlastní fantazie. Vhodné je například ovoce, šlehačka, čokoládová poleva nebo nadýchaný smetanový či smetanovo-máslový krém.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář