NejRecept.cz Dezerty Koláče Tradiční obliž prst s nadýchaným těstem a bohatým krémem
Tradiční obliž prst s nadýchaným těstem a bohatým krémem
Recept Tradiční obliž prst s nadýchaným těstem a bohatým krémem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Valéria Blehová

Tradiční zákusek, který nezklame a získáte si jím každého člena rodiny nebo hosta. Přesně takový je obliž prst, který dělám pravidelně už dlouhé roky podle svého ověřeného receptu. Díky němu se vždy dokonale povede. Určitě ho vyzkoušejte i vy. Autor: Valéria Blehová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.5.2025

Tradiční obliž prst s nadýchaným těstem a bohatým krémem

Tradiční zákusek, který nezklame a získáte si jím každého člena rodiny nebo hosta. Přesně takový je obliž prst, který dělám pravidelně už dlouhé roky podle svého ověřeného receptu. Díky němu se vždy dokonale povede. Určitě ho vyzkoušejte i vy. Autor: Valéria Blehová

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

8 ks
vejce
6 lžic
krystalový cukr
4 lžíce
polohrubá mouka
1/2 bal.
kypřicí prášek do pečiva
4 lžíce
kakao

Náplň 1:

8 ks
žloutek
250 g
moučkový cukr
3 bal.
vanilkový cukr
2 ks
máslo

Náplň 2:

8 ks
bílek
500 g
krystalový cukr

Dále:

podle potřeby
čokoládová poleva
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Obliž prst je u nás doma klasikou, kterou dělám na téměř každé svátky, oslavy nebo v neděli, když mám víc času. Skvěle se hodí ke kávě nebo po dobrém obědě. Pokud jste ho dosud nedělali a chcete mít jistotu, že se vám povede, vyzkoušejte tento recept.

  1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh.
  2. Žloutky vyšleháme s krystalovým cukrem. Přidáme mouku, kypřicí prášek, kakao a nakonec i sníh. Hotové těsto vylijeme na plech a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 15 až 20 minut. Sledujeme.
  3. Náplň 1: Žloutky vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem nad párou. Mícháme do zhoustnutí. Máslo vyšleháme pomocí mixéru a následně přidáme vychladlou žloutkovou směs.
  4. Náplň 2: Bílky vyšleháme s krystalovým cukrem nad párou.
  5. Na vychladlé těsto nejprve naneseme první náplň, poté druhou a necháme v chladu ztuhnout. Zákusek nakonec polijeme ještě čokoládovou polevou – připravit si ji můžete podle tohoto receptu. Necháme znovu ztuhnout a máme hotovo.

Ztuhlý obliž prst nakrájíme na kostky a můžeme podávat. Chtěli byste mírně odlišnou verzi tohoto zákusku? Vyzkoušejte z něj udělat dort podle tohoto receptu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář