Tradiční obrácený jablkový koláč s krémem

U nás doma velmi oblíbený jablečný zákusek. Dělávám i tradiční, kde se těsto válí na pracovní desce, naplní se jablíčky a peče se spolu. Pro nás doma je dost suchý, i když tam dám velké množství jablek. Zvyknu raději připravovat jablkové koláče s krémem. Jsou fantastické jako tento. Dělávám ho snad už 20 let avšak pouze s jednou malou úpravou. Do krému jsem začala přidávat dřeň z vanilkového lusku. Mňamka. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 5.4.2018
Kategorie: Koláče, Zákusky, Dezerty, Moučníky, Podle ovoce, Jablka
Recept Tradiční obrácený jablkový koláč s krémem

Suroviny

Na těsto:
4 ksvejce
200 ghladké mouky
1 bal.kypřicí prášek do pečiva
200 gmoučkového cukru
100 mlvody
100 mloleje
2 lžícekakaa
1 bal.vanilkový cukr
lžícerumu
špetkasoli do bílkového sněhu
Na jablečnou vrstvu:
1000 gjablek
100 gkrupicového cukru
2 lžícemleté skořice
Na krém:
1,5 sáčkuvanilkového pudinku (Zlatého klasu)
400 mlvody
100 gkrupicového cukru
1 ksdřeň z vanilkového lusku
250 gmásla
čokoládovou polevu

Postup přípravy

  1. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Jablka nakrájíme na plátky, poklademe je hustě k sobě na pečící papír. Posypeme skořicí a cukrem. Cukrem nešetříme, ale záleží také na tom, jak sladká jsou jablka.
  3. Na naskládaná jablka navrstvíme těsto. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej a ještě šleháme. Potom přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, krátce šleháme a na závěr přidáme ušlehaný sníh z bílků /během šlehání nezapomeňte přidat i špetku soli, bílky se vyšlehají lépe/.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Těsto navrstvíme na jablka. Ale pouze polovinu. Do druhé poloviny přidáme kakao a rum. Promícháme a navrstvíme na světlé těsto.
  5. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů cca 20 minut. Necháme vychladnout na mřížce. Zatímco chladně připravíme krém.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  6. Ve vodě uvaříme pudink, který necháme mírně vychladnout. Do mírně vychladlého pudinku přidáme cukr a mícháním ho rozpustíme. Máslo v druhé misce vyšleháme do pěny, přidáme dřeň z vanilkového lusku, po malých částech přidáme vychladlý pudink a šleháme hladký krém.
  7. Koláč z plechu překlopíme, necháme úplně vychladnout (pokud jsou ještě jablka teplá) a navrstvíme krém. Ozdobíme podle vlastní fantazie a podáváme.

Můj blog: Vaření s Tomem