NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Tradiční opilý Izidor s kapkou rumu. Tento recept vás v okamžiku vrátí do dětství!
Tradiční opilý Izidor s kapkou rumu. Tento recept vás v okamžiku vrátí do dětství!
Tradiční opilý Izidor s kapkou rumu. Tento recept vás v okamžiku vrátí do dětství!
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Pokud máte rádi spojení ořechů, rumu, džemu a čokolády, tento dezert si prostě zamilujete. Opilý Izidor patří mezi tradiční sváteční řezy, které voní domovem a luxusně vypadají i na slavnostním stole.

Recepty od Agi Recepty od Agi    ·   19.10.2025

Tradiční opilý Izidor s kapkou rumu. Tento recept vás v okamžiku vrátí do dětství!

Pokud máte rádi spojení ořechů, rumu, džemu a čokolády, tento dezert si prostě zamilujete. Opilý Izidor patří mezi tradiční sváteční řezy, které voní domovem a luxusně vypadají i na slavnostním stole.

35 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

220 g
moučkový cukr
220 g
máslo
6 ks
vejce
75 g
hrubá mouka
75 g
hladká mouka
2 lžíce
kakao
1 bal.
prášek do pečiva
špetka
sůl

Ořechová náplň:

250 g
mleté ořechy
150 g
moučkový cukr
200 ml
rum
380 g
rybízový džem
1 sklenice
meruňky (kompot)

Navrch:

300 g
hořká čokoláda
200 g
máslo
2 lžíce
slunečnicový olej
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Tento dezert je jako stvořený pro milovníky výrazných chutí a zajímavých receptů. Výborný je hned po upečení, ale ještě lépe bude chutnat, když ho necháte alespoň den odležet, aby se jednotlivé suroviny dokonale propojily.

  1. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem.
  2. Postupně přidáme žloutky a šleháme dál.
  3. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
  4. V míse smícháme hrubou a hladkou mouku, kakao a prášek do pečiva.
  5. Suchou směs přidáme k máslu a důkladně promícháme. Následně přidáme i sníh.
  6. Takto připravené těsto vylijeme na plech 30 × 40 cm, uhladíme a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 25 minut.
  7. Na upečený a vychladlý korpus naneseme džem (já jsem použila rybízový, připravený podle tohoto receptu, ale zvolit můžete jakýkoli jiný) a vrch posypeme moučkovým cukrem smíchaným s mletými ořechy.
  8. Ořechovou vrstvu pokropíme rumem a na vrch rozložíme meruňky. Vrch koláče ještě přelijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.

Opilý Izidor je jako stvořený na Vánoce – zažene chuť na sladké a skvěle doplní sváteční stůl. Chcete vyzkoušet i další sváteční řezy? Vsaďte třeba na tyto punčové, které chutnají i vypadají jako z cukrárny.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář