NejRecept.cz Dezerty Koláče Tradiční pečené buchty s tvarohem a rozinkami.
Tradiční pečené buchty s tvarohem a rozinkami.
Recept Tradiční pečené buchty s tvarohem a rozinkami.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Doma jsme dostali chuť na něco sladkého, proto jsem udělala buchty z nadýchaného kynutého těsta. To jsem následně naplnila tvarohem smíchaným se sušenými rozinkami a jednoduchý sytý oběd byl na stole. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.2.2025

Tradiční pečené buchty s tvarohem a rozinkami.

Doma jsme dostali chuť na něco sladkého, proto jsem udělala buchty z nadýchaného kynutého těsta. To jsem následně naplnila tvarohem smíchaným se sušenými rozinkami a jednoduchý sytý oběd byl na stole. Autor: Milada Sumková

45 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
polohrubá mouka
100 g
rozpuštěné máslo
1 ks
vejce
300 ml
mléko nebo voda
3 lžíce
krystalový cukr
špetka
sůl
1/2 kostky
droždí

Tvarohová náplň:

podle potřeby
tvaroh
podle chuti
moučkový cukr
podle chuti
vanilkový cukr
podle chuti
citrónová kůra
podle potřeby
sušené rozinky

Dále:

podle potřeby
máslo (na potření)
podle potřeby
moučkový cukr (na posypání)
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Tvarohová náplň dodává buchtám skvělou chuť a přitom umí velmi dobře zasytit. Volím ji proto mnohem častěji než klasickou marmeládu. Pokud byste si však chtěli připravit tradiční buchty s marmeládou, můžete se inspirovat tímto receptem.

  1. Do vlažného mléka nebo vody s lžičkou cukru rozdrobíme droždí.
  2. Hotový kvásek přidáme ke všem ostatním surovinám a vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 45 minut kynout.
  3. Z hotového těsta vytvarujeme buchtičky a naplníme je náplní podle chuti. Já jsem použila tvaroh, který jsem smíchala s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidala jsem citrónovou kůru a sušené rozinky. Další recepty na náplně, které nevytečou, najdete v tomto článku.
  4. Hotové buchtičky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě 20 minut kynout. Poté je potřeme máslem a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 35 minut.

Hned po upečení potřeme buchty ještě jednou vrstvou másla, počkáme, až vychladnou, posypeme je moučkovým cukrem a můžeme podávat. Díky tomu, že jsou buchty syté, jsou vhodné nejen jako skvělý dezert, ale také k obědu či večeři.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář