NejRecept.cz Těsta Kynuté Tradiční podplameník s bohatou smetanovo-brynzovou oblohou.
Tradiční podplameník s bohatou smetanovo-brynzovou oblohou.
Recept Tradiční podplameník s bohatou smetanovo-brynzovou oblohou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Nadýchaný a výborný ke snídani, svačině i večeři. Podplameník, někteří ho můžete znát také pod názvem podpecník, je tradiční chlebový posúch s chutnou oblohou ve formě brynzy, zakysané smetany, cibule nebo slaniny. U nás doma ho máme moc rádi, proto ho připravuji pravidelně. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.4.2025

Tradiční podplameník s bohatou smetanovo-brynzovou oblohou.

Nadýchaný a výborný ke snídani, svačině i večeři. Podplameník, někteří ho můžete znát také pod názvem podpecník, je tradiční chlebový posúch s chutnou oblohou ve formě brynzy, zakysané smetany, cibule nebo slaniny. U nás doma ho máme moc rádi, proto ho připravuji pravidelně. Autor: Milada Sumková

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

150 ml
vlažné mléko
1 lžička
krystalový cukr
1/2 kostky
droždí
500 g
hladká mouka
1 lžička
sůl
1 ks
vejce
3 lžíce
olivový olej
2 ks
vařený brambor
podle potřeby
sádlo (na vymazání plechu)

Obloha:

400 ml
zakysaná smetana
250 g
brynza
250 g
slanina
2 ks
vejce
1 ks
velká cibule
podle chuti
sůl
podle chuti
kopr nebo pažitka
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Podplameník je výbornou volbou pro každého, kdo miluje slané koláče. Skvěle zasytí a můžete ho péct po celý rok. Obvykle ho dělám na plech, ale z těsta se dají vytvarovat i menší bochánky.

  1. Mléko ohřejeme, přimícháme cukr a rozdrobíme droždí. Počkáme přibližně 15 minut, než nám vznikne kvásek.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme pevné těsto, které necháme přibližně hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto roztáhneme na plech, který jsme potřeli sádlem, a navrch naneseme brynzu smíchanou se zakysanou smetanou a vejci. Pokud se vám směs zdá málo slaná, můžete ji mírně dosolit.
  4. Povrch podpecníku posypeme nakrájenou slaninou, cibulí a koprem nebo pažitkou a vložíme do trouby. Pečeme přibližně 20 minut při teplotě 180 °C.

Podpecník nechte vychladnout. Poté ho nakrájejte na menší části a servírujte. A v případě, že byste neměli chuť na brynzu, můžete vyzkoušet tento podplameník se slaninou, cibulí a smetanou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář