Tradiční slovenské brynzové halušky

Tradiční slovenská kuchyně. Miluji. Kromě brynzových halušek máme doma rádi i brynzové nebo bramborové pirohy, které dělám dost často, protože je to oblíbené jídlo mé dcery. Někdo brynzu ředí zakysanou smetanou, já zvyknu ředit mlékem, záleží na brynzy, na její hustotě. Já kupuji domácí brynzu, která je velmi hustá, takže mléko zcela postačuje. Nezapomeňte ani na osmaženou slaninu, která nesmí chybět. Autor: Mineralka

Přidal:, 4.4.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Tradiční slovenské brynzové halušky

Suroviny

brambory
hladká mouka
polohrubá mouka
sůl
brynza
mléko
slanina

Postup přípravy

  1. Těžko napsat, kolik brambor a kolik mouky je třeba na přípravu halušek, protože to záleží na velikosti brambor, na kvalitě mouky (kolik saje tekutiny), jako vodnaté jsou brambory, proto je třeba se řídit intuitivně.
  2. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme na polovinu hladkou a polohrubou mouku a promícháme. Těsto bychom měli mít hustší, proto se nebojte té mouky přisypat více (někde jsem četla, že těsto by mělo mít hustotu, jako kynuté těsto na chlebíček).
  3. Takto husté těsto přecedíme přes "haluškovač" (síto s většími dírkami). Vaříme cca 5-8 minut, ochutnáme a když jsou uvařené scedíme.
  4. Přidáme brynzu, kterou jsme rozředili mlékem, nepřidáváme mnoho, abychom z halušek neměli polévku, trochu osolíme, ale ne mnoho, brynza je již dostatečně slaná.
  5. Na vrch dáme ještě osmaženou slaninu a můžeme podávat. Dobrou chuť.