NejRecept.cz Dezerty Koláče Tradiční smažené koblihy z nadýchaného kynutého těsta.
Tradiční smažené koblihy z nadýchaného kynutého těsta.
Recept Tradiční smažené koblihy z nadýchaného kynutého těsta.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Marcela Sácká

Domácí koblihy jsou lepší než jakékoli kupované. Připomínají mi dětství a vždy, když je udělám, mají velký úspěch. Otestovala jsem už více receptů, ale k tomuto se vracím pravidelně. Těsto je krásně nadýchané, měkké a velmi chutné. Určitě vyzkoušejte. Autor: Marcela Sácká

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.3.2025

Tradiční smažené koblihy z nadýchaného kynutého těsta.

Domácí koblihy jsou lepší než jakékoli kupované. Připomínají mi dětství a vždy, když je udělám, mají velký úspěch. Otestovala jsem už více receptů, ale k tomuto se vracím pravidelně. Těsto je krásně nadýchané, měkké a velmi chutné. Určitě vyzkoušejte. Autor: Marcela Sácká

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Kvásek:

125 ml
vlažné mléko
21 g
droždí
10 g
krystalový cukr

Těsto:

2 ks
malý žloutek
20 g
máslo
15 g
krystalový cukr
300 g
hladká mouka
1 a 1/2 lžíce
rum
90 ml
vlažné mléko
špetka
sůl

Dále:

podle potřeby
olej (na smažení)
podle potřeby
džem (na plnění)
podle potřeby
moučkový cukr (na dekoraci)
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Koblihy jsou dokonalé k obědu, večeři nebo jen jako něco sladkého během dne. Po usmažení je vždy plním svou vlastní domácí marmeládou. Tentokrát jsem použila jahodovou a meruňkovou, kterou jsem připravila podle tohoto receptu.

  1. Do vlažného mléka přidáme cukr. Promícháme, rozdrobíme droždí a počkáme, než vzejde kvásek.
  2. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem. Následně přisypeme mouku a sůl a přilijeme rum. Přidáme hotový kvásek, žloutky a začneme hníst těsto. Během hnětení postupně přiléváme vlažné mléko.
  3. Hotové těsto dáme na teplé místo kynout. Když vykyne, přendáme ho na pomoučenou pracovní desku, vyválíme a začneme vykrajovat koblihy.
  4. Vykrojené koblihy vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova.
  5. Hotové koblihy plníme džemem podle chuti a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Takto připravené koblihy jsou nadýchané a velmi chutné. Pokud byste si ale chtěli připravit o něco lehčí verzi, můžete vyzkoušet tento recept na koblihy pečené v troubě.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář