NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Tradiční staročeská sakrajda. Šťavnatý perníkový závin s ořechy a sušeným ovocem.
Tradiční staročeská sakrajda. Šťavnatý perníkový závin s ořechy a sušeným ovocem.
Recept Tradiční staročeská sakrajda. Šťavnatý perníkový závin s ořechy a sušeným ovocem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Perníkový závin, známý také jako sakrajda, není vyhrazen jen na Vánoce. Připravit si ho můžete kdykoliv. Stejně jako klasický perník pečený na plechu. Závin má dokonalou chuť, ve které se snoubí perníkové koření, máslo, med, ořechy a sušené rozinky. Určitě vyzkoušejte. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   19.1.2025

Tradiční staročeská sakrajda. Šťavnatý perníkový závin s ořechy a sušeným ovocem.

Perníkový závin, známý také jako sakrajda, není vyhrazen jen na Vánoce. Připravit si ho můžete kdykoliv. Stejně jako klasický perník pečený na plechu. Závin má dokonalou chuť, ve které se snoubí perníkové koření, máslo, med, ořechy a sušené rozinky. Určitě vyzkoušejte. Autor: Jana Jančíková

20 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

400 g
hladká mouka
100 g
změklé máslo
2 ks
vejce
140 g
moučkový cukr
2 a 1/2 lžíce
med
1 lžička
jedlá soda
2 lžičky
perníkové koření

Náplň:

podle chuti
povidla
podle chuti
rum
podle chuti
sekané ořechy
podle chuti
rozinky namočené v rumu
podle chuti
sušené švestky

Na potření:

1 ks
vejce
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Příprava perníkového závinu není vůbec náročná. Koláč budete mít hotový za pár minut. Velkým plusem je také to, že do náplně můžete přidat cokoliv podle chuti – sušené ovoce, různé druhy ořechů, povidla a mnoho dalšího.

  1. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a vypracujeme pevné těsto, které dáme na 2 hodiny do lednice.
  2. Odleželé těsto rozdělíme na 2 části. Obě rozválíme na pomoučené pracovní desce. S moukou nešetříme, aby se těsto nelepilo. Následně je dobré přenést ho na pečicí papír, na kterém se nám bude lépe stáčet a utahovat.
  3. Těsto potřeme povidly, která jsme rozmíchali s rumem, posypeme nasekanými ořechy (já jsem použila vlašské ořechy, mandle a kešu), rozinkami namočenými v rumu a sušenými švestkami.
  4. Naplněné těsto zatočíme, potřeme vajíčkem, jemně ho propíchneme a pečeme při teplotě 170 °C dozlatova, tedy 20 až 30 minut – sledujeme.

S těstem se výborně pracuje, takže se do přípravy závinu mohou pustit i začátečníci. Kromě toho je jeho velkou výhodou také to, že vydrží dlouho. Díky tomu budete mít jistotu, že vždy, když k vám někdo přijde, budete mít co nabídnout.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář