NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Tradiční tříbarevný tvarohový koláč. Recept na něj mám z knihy z roku 1997.
Tradiční tříbarevný tvarohový koláč. Recept na něj mám z knihy z roku 1997.
Tradiční tříbarevný tvarohový koláč. Recept na něj mám z knihy z roku 1997.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jitka Smejkalová

Dvě vrstvy těsta a jedna vrstva tvarohového krému vytvářejí dokonalou kombinaci chutí. Dezert je sladký, jemný a doslova se rozplývá na jazyku. Recept na něj mám ze staré knihy z roku 1997, ale za tu dobu jsem si ho mírně upravila. Autor: Jitka Smejkalová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.4.2025

Tradiční tříbarevný tvarohový koláč. Recept na něj mám z knihy z roku 1997.

Dvě vrstvy těsta a jedna vrstva tvarohového krému vytvářejí dokonalou kombinaci chutí. Dezert je sladký, jemný a doslova se rozplývá na jazyku. Recept na něj mám ze staré knihy z roku 1997, ale za tu dobu jsem si ho mírně upravila. Autor: Jitka Smejkalová

40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Tmavé těsto:

300 g
polohrubá mouka
1 ks
prášek do pečiva
2 lžíce
kakao
100 g
Hera nebo máslo
100 g
moučkový cukr
1 ks
vejce
5 lžic
mléko

Náplň:

3 ks
tvaroh
1 ks
vejce
1 ks
vanilkový cukr
podle chuti
moučkový cukr
1/2 bal.
vanilkový pudink (prášek)
podle potřeby
mléko

Světlé těsto:

200 g
polohrubá mouka
130 g
krystalový cukr
2 ks
vejce
100 ml
olej
1/2 bal.
prášek do pečiva
1/2 bal.
vanilkový pudink (prášek)
5 – 6 lžic
voda

Dále:

podle potřeby
rum
podle potřeby
džem
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Jednoduchý a tak dobrý. Přesně tak bych popsala tento třívrstvový koláč, který připravuji při různých příležitostech. Velmi často tehdy, když máme doma chuť na něco sladkého, nebo při svátcích jako jsou Velikonoce či Vánoce. Všem chutná a sní se téměř okamžitě po upečení.

  1. Jako první si připravíme tmavé těsto. Změklou Heru nebo máslo vyšleháme s moučkovým cukrem. Následně zašleháme vejce a postupně i mléko.
  2. V jiné míse smícháme polohrubou mouku, prášek do pečiva a kakao. Suché ingredience přidáme k mokrým a hotové těsto rozetřeme do hlubokého plechu, který jsme vymazali a vysypali moukou.
  3. Kakaové těsto potřeme vodou a následně džemem, který jsme naředili rumem. Džem není v receptu povinný a můžete ho vynechat. Já obvykle používám kyselejší druhy, které skvěle kontrastují se sladkým tvarohem. Výborný je například tento meruňkový.
  4. Ze všech surovin určených na náplň vypracujeme hladkou směs, kterou naneseme na těsto s džemem. Použijeme tolik mléka, aby se náplň dala nalít. Tvaroh můžete částečně nahradit mascarpone, jako jsem to udělala já – použila jsem 2 vaničkové tvarohy a 1 mascarpone.
  5. Nakonec ještě ze všech surovin vypracujeme světlé těsto, které nalijeme na tvarohovou náplň a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 30 minut.

Příprava koláče je o něco zdlouhavější, ale vůbec není složitá, takže se jí nemusíte bát. Před podáváním dezert nakrájejte na menší čtverce a nezapomeňte ho posypat moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář