NejRecept.cz Dezerty Koláče Tradiční turecký koláč se sladkým sirupem, který je tak šťavnatý, že se vám rozplyne v ústech.
Tradiční turecký koláč se sladkým sirupem, který je tak šťavnatý, že se vám rozplyne v ústech.
Recept Tradiční turecký koláč se sladkým sirupem, který je tak šťavnatý, že se vám rozplyne v ústech.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Pokud si chcete připravit něco sladkého, ale zároveň rádi experimentujete, vyzkoušejte tento tradiční turecký koláč známý také pod názvem Kalburabastı. Recept je jednoduchý a budete na něj potřebovat základní suroviny, které máte běžně doma.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   18.9.2024

Tradiční turecký koláč se sladkým sirupem, který je tak šťavnatý, že se vám rozplyne v ústech.

Pokud si chcete připravit něco sladkého, ale zároveň rádi experimentujete, vyzkoušejte tento tradiční turecký koláč známý také pod názvem Kalburabastı. Recept je jednoduchý a budete na něj potřebovat základní suroviny, které máte běžně doma.

30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

1 ks
vejce
1 ks
žloutek
75 g
cukr
70 ml
olej
200 g
máslo
500 g
hladká mouka
1/4 lžičky
prášek do pečiva

Sirup

600 ml
voda
500 g
krystalový cukr
10 g
vanilkový cukr
3 plátky
citron
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Kalburabastı je šťavnatý koláč, který můžete podávat jako sladkou tečku po obědě nebo jako chutný dezert ke kávě. Tím, že u nás není tak rozšířený, máte jistotu, že překvapíte každou návštěvu.

  1. Nejprve si připravíme sirup. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme krystalový a vanilkový cukr a vaříme přibližně 10 minut. Poté přidáme plátky citronu a vaříme dalších 30 sekund.
  2. V míse vyšleháme vejce, žloutek a cukr. Pak přidáme olej, změklé máslo, mouku, prášek do pečiva a vypracujeme pevné těsto, které dáme na 20 minut do ledničky.
  3. Z těsta odkrajujeme menší kousky, které vytvarujeme do podlouhlých válečků. Ty poté jemně přitlačíme na struhadlo, abychom vytvořili obdélník o délce 7,5 cm, šířce 2,5 cm a tloušťce 1 až 1,5 cm, a zároveň získali jemný vzor na povrchu těsta.
  4. Koláče umístíme na plech vymazaný olejem a pečeme na 200 °C přibližně 20 minut.
  5. Upečené koláče ještě horké přelijeme teplým sirupem a vložíme do ledničky na 2 hodiny. Poté podáváme i se šťávou.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář