NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Tradiční vánoční makový a ořechový závin, který je tak dobrý, že nevydrží do dalšího dne.
Tradiční vánoční makový a ořechový závin, který je tak dobrý, že nevydrží do dalšího dne.
Recept Tradiční vánoční makový a ořechový závin, který je tak dobrý, že nevydrží do dalšího dne.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Margita Markovičová

Tradiční makový a ořechový máslový závin je u nás na Vánoce klasikou. Připravit si ho však můžete kdykoli během roku. Těsto je měkké i několik dní a náplň je dokonale šťavnatá. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   11.12.2024

Tradiční vánoční makový a ořechový závin, který je tak dobrý, že nevydrží do dalšího dne.

Tradiční makový a ořechový máslový závin je u nás na Vánoce klasikou. Připravit si ho však můžete kdykoli během roku. Těsto je měkké i několik dní a náplň je dokonale šťavnatá. Autor: Margita Markovičová

30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

600 g
polohrubá mouka
60 g
moučkový cukr
1 kostka
droždí
špetka
sůl
250 g
máslo
2 ks
žloutek
2 dcl
mléko

Maková náplň:

300 g
mák
300 g
krupicový cukr
1,5 dcl
voda
1 dcl
rum
1 ks
citrón (jen kůra z něj)

Ořechová náplň:

300 g
mleté ořechy
300 g
krupicový cukr
1,5 dcl
voda
1 ks
pomeranč nebo citrón (jen kůra z něj)
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Kynuté záviny patří mezi stálice v mé sbírce receptů. Dělám je pravidelně, přičemž nesmí chybět ani během Vánoc. Tehdy na stole skvěle doplňují další vánoční cukroví. Kromě skvělé chuti potěší i tím, že dobře zasytí, takže jsou perfektní i na snídani nebo svačinu.

  1. Ze všech ingrediencí na těsto vypracujeme pevné nelepivé těsto, které necháme kynout přibližně 1,5 hodiny.
  2. Těsto následně rozdělíme na 4 bochánky, rozválíme a naplníme buď makovou nebo ořechovou náplní. Srolujeme, přeložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem, necháme oschnout, znovu potřeme a pečeme při teplotě 160 °C přibližně 40 minut.
  3. Maková náplň: Vodu uvaříme s krupicovým cukrem, zalijeme jí mák, přidáme další ingredience, promícháme a necháme vychladnout.
  4. Ořechová náplň: Vodu uvaříme s cukrem, zalijeme jí ořechy, přidáme další ingredience, necháme vychladnout a použijeme.

Upečené záviny necháme vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Výborné jsou i druhý nebo třetí den, ale jsou tak dobré, že vám do té doby určitě nevydrží. S těstem se skvěle pracuje a kromě makové a ořechové náplně ho můžete naplnit také kakaovou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář