Třešňový koláč s bohatou vrstvou šlehačky

Už je sice po sklizni třešní, ale pokud jste si zavařili do sklenic, tak rychle je vyjměte a udělejte si tento luxusní koláček. Úplně jsem zapomněla na fotky, které jsem nafotila ještě začátkem června, kdy jsme sbírali z našeho stromu třešničky. Ale dá se použít i jiné ovoce, například meruňky nebo borůvky. Autor: Milka

Přidal:, 25.7.2018
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Čas přípravy:
Čas vaření:
Třešňový koláč s bohatou vrstvou šlehačky

Suroviny

50 dkgpolohrubé mouky
20 dkgkrupicový cukr
4 ksvajíčka
špetkasoli
15 dkgrozpuštěné hery nebo másla
250 mlmléka
1 bal.prášek do pečiva
1 bal.vanilka
2 lžícekakaa
1 kgočištěných třešní
0,5 lšlehačka
4 dlmléka
2 PLcukru
1 bal.pudinkový prášek čokoládový

Postup přípravy

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidám změklou heru nebo máslo, vyšleháme, přidáme postupně mléko a vanilku. Pak přidáváme mouku s PDP a nakonec sníh z bílků. Ten ručně přimícháme do těsta.
  2. Na vymazaný a vysypaný plech vylijeme polovinu těsta. Do druhé poloviny přidáme kakao a 2 lžíce mléka. Těsto lijeme pomalu na bílé těsto a na něj hustě ukládáme vypeckované třešně.
  3. Pečeme při 180 ° C asi 25 minut.
  4. Z mléka, cukru a pudinkového prášku si uvaříme pudink, necháme ho vychladnout.
  5. Vychladlý koláč potřeme pudinkem, potom šlehačkou a posypeme hoblinami nebo ořechovou drobenkou a ozdobíme třešněmi.