NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Šťavnatý třešňový závin
Šťavnatý třešňový závin
Recept Šťavnatý třešňový závin
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Triniti Triniti    ·   23.5.2015

Šťavnatý třešňový závin

Vynikající závin z křehkého těsta a výborné nádivky. Ovoce můžete zvolit libovolné - třešně, jahody, borůvky, višně, ... Je fantastický, šťavnatý. Miluji šťavnaté rolády. Nemám velmi ráda makové, protože ty jsou mnohem sušší, ty s ovocem jsou famózní. Určitě vyzkoušejte. Autor: Triniti

60 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

2 šálky
polohrubá mouka
2 ks
vejce
50 g
máslo
50 ml
voda
2 lžíce
kr. cukr
1/2 lžičky
sůl
1 bal.
vanilkový cukr

Nádivka:

500 g
třešně
2 lžíce
strouhanka
3 lžíce
kr. cukr
2 lžíce
hladká mouka
trochu
máslo

Dále budeme potřebovat:

vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Postup receptu
Vytisknout
  1. Pokud používáme zmrazené třešně - necháme je hodinu předem rozmrazit.
  2. Vajíčka vyšleháme se špetkou soli, kr. a vanilkovým cukrem, přidáme vodu a šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Následně přidáme měkké máslo a znovu důkladně vyšleháme - máslo bude na vrchu hmoty, ale nemějte obavy, takhle to má být.
  3. Postupně přidáváme mouku a vyhneteme hladké těsto, které zakryjeme a necháme 40 minut odpočívat.
  4. Odleželé těsto rozválíme na pomoučené desce do tenkého obdélníku. Těsto potřeme měkkým máslem, posypeme směsí hladké mouku, cukru a strouhanky a navrstvíme třešně (bez šťávy, kterou nám pustili při rozmrazování).
  5. Těsto opatrně srolujeme a uložíme na plech, který jsme vystlali papírem na pečení. Povrch propícháme vidličkou nebo uděláme malé řezy ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Pečeme při teplotě 210 stupňů do zlata, asi 30 min.
  6. Upečený závin vyjmeme a necháme vychladnout. Vrch posypeme moučkovým cukrem a podáváme. Dobrou chuť!
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář