Tvarohovo-rybízový koláč posypaný oříšky a skořicí

Další recept z rybízu. Koláček je velmi chutný, jednoduchý, vhodný na nedělní odpoledne. Pokud máte rádi tvarohové zákusky, tento bude další do vaší sbírky. A samozřejmě nemusíte použít pouze rybíz. Já jsem použila to, protože už se mi nechtělo babrat s džemem. Tato varianta byla mnohem rychlejší a doma mi to odsouhlasili, že konečně jsem upekla i něco ovocného. Autor: Blažena

Přidal:admin, 9.6.2017
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Tvarohovo-rybízový koláč posypaný oříšky a skořicí

Suroviny

Těsto:
350 ghladká mouka
70 gmoučkový cukr
200 gmáslo (hera)
1 ksvejce
2 PLzakysaná smetana
1 ksprášek do pečiva s vinným kamenem
nastrouhaná citronová kůra
Tvarohová náplň:
750 gjemný tvaroh
150 gmoučkový cukr
3 ksvejce
1 balíčekvanilkový cukr
1 balíčekZlatý klas (40 g)
nastrouhaná citronová kůra
rybíz
Na posypenie těsta:
150 gmleté ​​vlašské ořechy
50 gmoučkový cukr
mletá skořice
rybízový džem (na potření těsta)

Postup přípravy

  1. Těsto:
    Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme moučkový cukr, máslo, zakysanou smetanu, vejce, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na větší a menší část. Větší část odložíme do chladničky a menší v mikrotenovém sáčku do mrazničky.
  2. Tvarohová náplň:
    Tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, Zlatý klas smícháme a přidáme ušlehaný sníh z bílků.
  3. Větší část těsta vyjmeme z chladničky a vyválíme na pomoučeném vále na velikost plechu. Pomocí válečku ho přeneseme na plech, který jsme vymastili a posypali moukou. Plech rozměr 30x40 cm. Těsto potřeme rybízovou marmeládou, já jsem použila moji domácí a posypeme mletými ořechy, cukrem a skořicí podle chuti.
  4. Na ořechy natřeme tvarohovou náplň, kterou posypeme rybízem. Z mrazničky vybereme menší část těsta a nastrouháme ho na tvarohovou náplň s rybízem.
  5. Dáme péct při teplotě 200 ° C na 40 minut nebo déle dle potřeby do růžova. Necháme vychladnout, aby tvaroh ztuhl. Posypeme moučkovým cukrem. Krájíme na řezy, nejlepší je když koláč postojí a vrchní část změkne. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská