Tvarůžkové placičky s tvarohem

Dneska jsem oprášila jeden z receptů, které jsem si opsala z maminčiny kuchařské knihy v době, kdy jsem se u plotny teprve nesměle rozkoukávala. A stojí za to ho vyzkoušet, a to i v případě, že klasické "olomoucké" tvarůžky zrovna dvakrát nemusíte. Autor: Danka

Přidal:, 30.7.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Čas přípravy:
Čas vaření:
Tvarůžkové placičky s tvarohem

Suroviny

200 golomouckých tvarůžků
200 gpředem uvařených a vychladlých brambor
500 gměkkého tvarohu ve staniolu
4 ksvejce
asi 1 hrnekhrubé mouky
drcený kmín
sůl
sádlo na smažení.

Postup přípravy

  1. Tvarůžky (klasických českých z Loštic, nevyzrálých, aby se daly dobře strouhat) a brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme tvaroh a vejce, kmín a sůl dle chuti a zahustíme hrubou moukou.
  2. Těsto klademe do horkého tuku pomocí dvou polévkových lžic a v pánvi upravíme menší placičky, které zvolna smažíme z obou stran. Jsou konzistenčně měkčí než bramboráky, proto doporučuji otáčet rychlým pohybem pomocí ploché špachtle.
  3. U nás se po těchhle placičkách může utlouct i dcera, která jindy krčí nos, když jen z povzdálí ucítí syreček.
  4. Z tohoto množství jsem usmažila 20 placiček, což s trochou zeleninové oblohy bohatě stačilo pro celou rodinu.