Tyrolské kaštanové řezy - FOTOPOSTUP

Nedávno jsem byla v obchodě a zahlédla jsem v akci kaštanové pyré, tak jsem si koupila i do zásoby, dala jsem do mrazničky a teď přišel čas, spotřebovat to. Upekla jsem kaštanové řezy, které byly tak dobré, že jsem stihla ochutnat jeden jediný kousek ke kávě, který jsem si hned po upečení odložila stranou. A dobře jsem udělala, protože pokud bych neodložila, nezůstalo by mi nic a musela bych znovu péct. Zdobila jsem bílou pařížskou šlehačkou (falešnou), kterou jsem připravila ještě den předem, aby se dobře vyšlehala. Autor: Izabela

Přidal:Izabella929@azet.sk, 9.4.2017
Kategorie: Moučníky
Tyrolské kaštanové řezy - FOTOPOSTUP

Suroviny

Těsto:
80 gmáslo
100 gmoučkový cukr
1 bal.vanilka
špetkasůl
3 ksvejce
250 gkaštanové pyré
1/2 KLrumová příchuť
80 ghladká mouka speciál
100 ghořká čokoláda
1 bal.prášek do pečiva
Krém:
300 mlšlehačka 33%
50 gcukr krystalový
250 gkaštanové pyré
2 ksSmetafix
1 PLkakao
1/2 KLrumová příchuť
Šlehačka:
300 mlšlehačka 33%
2 PLcukr
2 ksSmetafix
1 PLkakao
Zdobení:
150 mlšlehačky 33%
150 gbílá čokoláda
1 ksSmetafix
250 mlvišně zavařené domácí
Kromě toho:
4 PLjahodový džem domácí

Postup přípravy

  1. V první řadě jsem si nalámala hořkou čokoládu na malé kostičky. Do mísy jsem dala máslo, polovinu moučkového cukru, čili 50 g. vejce jsem rozdělila, k bílkům jsem přidala špetku soli, utřela jsem je do pěny a přidala jsem po částech druhých 50 g cukru a vyšlehala tvrdý sníh.
  2. Žloutkovou hmotu jsem utřela do pěny. Přidala jsem k ní gašatanové pyré a dobře promíchala. Mouku, prášek do pečiva a kakao jsem smíchala a po malých dávkách přidávala do těsta. Nakonec jsem přidala tvrdý sníh a čokoládové kostky. Plech 27x37 cm. jsem vystlala pečícím papírem, těsto jsem rozložila. Troubu jsem nechala vyhřát na 180 st. a pekl se 17 min. Upečený korpus jsem uložila na mřížku vychladit.
  3. Připravila jsem si kaštanový krém. Smetanu jsem s cukrem, kakaem, rumem utřela na hustou hmotu a přidala jsem kaštanové pyré, přimíchala jsem Smetafix a uložila jsem krém do chladničky.
  4. Sestavila jsem koláč. Na korpus jsem natřela horký jahodový džem. Na džem jsem natřela kaštanový krém. Koláč jsem uložila na 3 hod. do chladničky, protože před uložením šlehačkové hmoty, musí být vychlazený, aby šlehačka držela svůj tvar.
  5. Šlehačku, cukr, Smetafix a kakao jsem vyšlehala mixérem na tvrdou hmotu. Natřela jsem na ji na kaštanový krém. Opět jsem uložila koláč do lednice tentokrát na celou noc.
  6. Na zdobení vrchu koláče jsem myslela ještě den předem. Ve smetaně jsem na sporáku nechala roztát bílou čokoládu, když vychladla dala jsem ji na 12 hod. do chladničky. Druhý den se tuto zdobící hmotu vyšlehala na tvrdý krém, vložila do zdobícího cukrářského sáčku a udělala jsem na zákusky růže. Do každé jsem vložila jednu višeň. Vynikající zákusek, ve kterém převládá chuť kaštanová. Sestavila jsem ho podle svého uvážení jak jsem chtěla, aby chutnal. Přeji vám dobrou chuť.