Univerzální kynuté těsto, které samo utíká z mísy

Z tohoto těsta připravuji skoro všechno. Koláče, záviny, ovocné rolky a pokud trošku snížím množství cukru, zvyknu péct i pizzovníky či pizzu, případně vánoční opekance a dokonce i kynuté buchty. Určitě vyzkoušejte. Autor: Marta

Přidal:, 19.7.2019
Kategorie: Těsta, Kynuté, Dezerty
Čas přípravy:
Recept Univerzální kynuté těsto, které samo utíká z mísy

Suroviny

1 kgpolohrubá mouka
1 kostkadroždí
700 mlvlažného mléka
1 ksvajíčko
40 mloleje
3 PLcukru
1 ČLsoli

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny dáme do teplé místnosti, aby před zpracováním měly pokojovou teplotu. Nejprve si připravíme kvásek. Čerstvé droždí rozdrobíme a rozetřeme s částí cukru na kašičku a přidáme část vlažného mléka (cca 100 ml). Dobře rozmíchaný kvásek zakryjeme a necháme v teplém prostředí asi 5 minut kynout, aby začal pracovat a pěkně házet bubliny.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Do misky prosejeme mouku, do které zamícháme sůl a zbytek cukru, přidáme vykynutý kvásek a zapracujeme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Nakonec přidáme olej.
  3. Těsto hněteme, dokud se neodlepuje od dna a stěn nádoby. Dobře vypracované těsto na povrchu poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Během kynutí těsto několikrát vařečkou propracujeme (ke kvasinkám se dostane více kyslíku a budou se lépe množit). Správně vykynuté těsto poznáme tak, že zdvojnásobí svůj objem.