NejRecept.cz Část dne Oběd Univerzální rajčatová omáčka bez mouky. Vhodná je k okamžité konzumaci i sterilizaci.
Univerzální rajčatová omáčka bez mouky. Vhodná je k okamžité konzumaci i sterilizaci.
Recept Univerzální rajčatová omáčka bez mouky. Vhodná je k okamžité konzumaci i sterilizaci.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Rajčatová omáčka bez mouky je chutná a dietní. Není příliš těžká, takže je ideální jak na oběd, tak i na pozdní večeři. Příprava je rychlá a jednoduchá, přičemž na recept potřebujete jen několik základních surovin.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   15.1.2025

Univerzální rajčatová omáčka bez mouky. Vhodná je k okamžité konzumaci i sterilizaci.

Rajčatová omáčka bez mouky je chutná a dietní. Není příliš těžká, takže je ideální jak na oběd, tak i na pozdní večeři. Příprava je rychlá a jednoduchá, přičemž na recept potřebujete jen několik základních surovin.

25 min
Čas přípravy
95 min
Čas vaření
Suroviny
5 kg
zralá rajčata
450 g
cibule
40 g
česnek
hrst
petrželová nať
120 ml
olivový olej
1 lžíce
cukr
2 – 3 lžíce
sůl
10 ks
lístky bazalky
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
95 min
Čas vaření

Rajčatová omáčka je univerzální. Nejraději ji připravuji ke špagetám, ale hodí se také k různým druhům masa, například kuřecímu nebo vepřovému. Pro přípravu je důležité použít zralá rajčata, která jsou měkká, šťavnatá a mají výraznou chuť.

  1. Rajčata umyjeme, očistíme a nakrájíme na čtvrtiny. Poté nakrájíme i cibuli, česnek a petrželovou nať.
  2. Do hrnce nalijeme olivový olej a osmažíme na něm cibuli. Po přibližně 5 minutách přidáme cukr, česnek, petrželovou nať a smažíme dál.
  3. K této směsi přisypeme rajčata, osolíme, promícháme a vaříme 5 až 6 minut. Poté snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme 60 až 70 minut.
  4. K rajčatům přidáme bazalku a vaříme dalších 10 až 15 minut. Poté hrnec stáhneme z ohně, omáčku přecedíme přes hrubší sítko (abychom se zbavili semínek, slupek a dalších větších kousků) a rozmixujeme.

Hotovou omáčku můžete ihned podávat. Po vychladnutí ji skladujte v lednici a zkonzumujte do 3 až 5 dní. Pokud víte, že ji nestihnete sníst, nalijte ji do sklenic a sterilizujte. Takto vám vydrží několik měsíců.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář