Univerzální těsto na pečené, pařené i dukátové buchtičky. Jemné jako pírko i třetí den.

Univerzální těsto, ze kterého připravuji pečené, pařené i dukátové buchtičky, záviny a moravské koláče. Pokud uděláte i dvojitou dávku a buchty nebo koláče vám zůstanou i na další den, nezoufejte. Budou měkkoučké jako v den pečení. Autor: Triniti

Přidal:, 5.2.2019
Kategorie: Těsta, Kynuté, Buchty, Dezerty, Dukátové buchtičky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Univerzální těsto na pečené, pařené i dukátové buchtičky. Jemné jako pírko i třetí den.

Suroviny

42 gčerstvé droždí
1 kgpolohrubá mouka
750 mlmléko
125 gmáslo
1 ksvejce
5 PLkr. cukr
špetkasůl

Postup přípravy

  1. V troše teplého mléka rozpustíme asi lžíci cukru. Přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Všechny ostatní suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a zpracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
  3. Po hodině kynutí těsto přendáme na pomoučený pracovní vál a můžeme pokračovat. Pokud pečeme buchty, těsto jemně rozválíme a nakrájíme ho na čtverce. Naplníme marmeládou/povidly a zabalíme. Ukládáme na plech a pečeme asi 20 minut při teplotě 200 stupňů.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Pokud se rozhodnete pro pařené buchty, postup je stejný, avšak paříme v parním hrnci.
  5. Pokud se rozhodnete pro dukátové buchtičky, z těsta odebíráte menší kousky, které vypracujete na váleček, položíte do vymazaného pekáče, následně nožem uděláte řezy a vzniknou malé buchtičky.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky