NejRecept.cz Dezerty Koláče Valašské koláče s tvarohem, mákem a povidly
Valašské koláče s tvarohem, mákem a povidly
Recept Valašské koláče s tvarohem, mákem a povidly
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Vaření a pečení s radostí

Dnes jsem měla chuť upéct něco tradičního. Měla k nám dojít návštěva, tak přece domácí koláče na stole chybět nesmějí. Oběd byl samozřejmě sytý, pečené kuře s nádivkou, k tomu klasický bramborový salát a po obědě se prostě žádá něco sladkého na zub.

NejLucka NejLucka    ·   28.9.2018

Valašské koláče s tvarohem, mákem a povidly

Dnes jsem měla chuť upéct něco tradičního. Měla k nám dojít návštěva, tak přece domácí koláče na stole chybět nesmějí. Oběd byl samozřejmě sytý, pečené kuře s nádivkou, k tomu klasický bramborový salát a po obědě se prostě žádá něco sladkého na zub.

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
25 g
čerstvého droždí
100 g
krupicového cukru
500 g
polohrubé mouky
cca 250 ml
vlažného mléka
125 g
másla rozpuštěného
1 ks
malé vejce
1 ks
žloutek + 1 vejce na potření
špetka
soli
tvarohová, povidlová a maková náplň
hrst loupaných mandlí na ozdobení
rozinky
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
  1. Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.
  2. Prosijte mouku a sůl, přidejte vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Vypracujte měkké těsto a nechte ho cca 30 minut kynout.
  3. Těsto rozdělte na čtvrtiny a vytvarujte bochánky. Položte je na pomaštěný pečicí papír a nechte dalších 15 minut kynout. Pak je rukou či válečkem vytvarujte na cca 0,5 cm silné placky. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a na plochu koláče stejnoměrně rozetřete tvarohovou náplň.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláče s rozetřeným tvarohem ozdobte pomocí cukrářského sáčku povidlovou a makovou náplní a mandlemi – s malováním koláče si můžete pohrát, jak je libo. Pečte, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut.
  5. (Koláče nejsou všechny tak veliké, jak by měli být, měla jsem malé plechy).

Zdroj: Vaření a pečení s radostí

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář