Vanilkové a vínové vánoční cukroví

Klasikou u nás doma na Vánoce je toto cukrovíčko, které jistě nebude chybět ani letos a řeknu vám, že rovnou peču z dvojité dávky. Každý chodí tak, aby ho nikdo neviděl a vezme si za hrst :) Ale mě to velmi těší, že tak chutnají. Určitě vyzkoušejte i vy. :) A to víno, které vám zůstane po pečení si nalijte a užijte si hezký večer. Autor: Marta

Přidal:Marta Mlyn, 14.12.2017
Kategorie: Vánoční cukroví, Vánoce, Koláče, cukroví
Vanilkové a vínové vánoční cukroví

Suroviny

Vanilkové cukroví:
 
400 ghladká mouka
250 gmáslo
100 gmleté ​​ořechy
100 gmoučkový cukr
1 ksvajíčko
1 ksvanilkový cukr
moučkový a vanilkový cukr na obalování
Vínová kolečka:
300 ghladká mouka
250 gHera nebo Palmarín
7 PLbílého vína

Postup přípravy

  1. Vanilkové:
    Vše spolu zpracuji, nechám odstát asi 30 min. Rozválíme a vykrojujeme.
  2. Dám péct do předem vyhřáté trouby. Peču při teplotě 180 stupňů cca 5 minut - dokud nezezlátnou. Nepečte příliš dlouho, abyste je nevysušily a budete mít velmi křupavé sušenky.
  3. Ještě teplé obaluji v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
  4. Vínová kolečka:
    V misce smícháme suroviny. Těsto dám na 4 hod. do chladničky. Potom vyválíme na tloušťku asi 0,5 cm.
  5. Vykrájíme kolečka s dírkou uprostřed.
  6. Upeču je tak jako linecké, 180 stupňů dozlatova.
  7. Ještě horké obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.