Vanilkové věnečky

Toto bych mohla jíst snad každý den. Odpalované těsto, kterého se bojí téměř každá jedná pekařka, vanilkový krém, který je neodolatelný. Já jsem po dlouhé době znovu vyzkoušela tyto věnečky a byly neskutečné. Odpalované těsto vůbec není složité na přípravu, jen třeba dodržet všechny kroky a určitě se podaří i vám. Autor: Wood

Přidal:, 22.8.2018
Kategorie: Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Vanilkové věnečky

Suroviny

Těsto:
65 mlolej
150 mlvoda
špetkasůl
120 ghladká mouka
3 ksvejce
Na krém:
500 mlmléko
2 ksvanilkový pudink
8 lžícecukr
3 lžícehnědý rum
250 gmáslo
Poleva:
moučkový cukr
citronová šťáva

Postup přípravy

  1. V hrnci s tlustým dnem přivedeme k varu vodu s olejem a solí. Až se bude voda vařit, přisypeme mouku a za stálého míchání na mírném ohni vaříme cca 5 minut (těsto se nesmí přichytávat k hrnci). Poté hrnec odstavíme a vešleháme vejce - těsto bude mít táhlou lepkavou konzistenci (něco jako žvýkačka).
  2. Začnu cukrářským sáčkem vytvářet malá kolečka na plech s pečícím papírem. Vložím do trouby předehřáté na 180°C a budu péct cca 25 minut - věnečky musí být na pohmat tvrdé (až začnou věnečky zlátnout, tak troubu ztlumím na 150°C).
  3. POZOR!!! Troubu neotevírejte dříve jak po 15 minutách, jinak vyběhlé věnečky spadnou. Ještě teplé je rozkrojím a nechám vychladnout.
  4. Uvaříme hustý pudink (mléko, pudink a cukr). Po uvaření hned posypu vršek pudinku lehce cukrem - neudělá se po vychladnutí škraloup (někdy používám na posyp vanilkový cukr). V míse si vyšlehám změklé máslo, do kterého zašlehám rum a po troškách budu přidávát studený pudink, šlehám tak dlouho až bude krásně hladký krém.
  5. POZOR - pudink musí být opravdu studený, jinak se krém srazí. Takto vyšlehaný krém si dám na chvilku do ledničky - lépe se s ním pak pracuje.