NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Vánoční citrónová kolečka ze staré kuchařky z roku 1983.
Vánoční citrónová kolečka ze staré kuchařky z roku 1983.
Recept Vánoční citrónová kolečka ze staré kuchařky z roku 1983.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Staré dobré kuchařky, které věděly, co je chutné a zmizí ze stolu jako první. U nás doma to byly linecké koláčky, punčové řezy a tato citrónová kolečka, která připravuji tradičně na vánoční svátky už asi deset let nepřetržitě. Určitě vyzkoušejte. V jednoduchosti je krása a nostalgie, kdy jsme během nejkrásnějších svátků v roce byli pohromadě celá rodina. Dnes už to bohužel není samozřejmost. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   15.11.2024

Vánoční citrónová kolečka ze staré kuchařky z roku 1983.

Staré dobré kuchařky, které věděly, co je chutné a zmizí ze stolu jako první. U nás doma to byly linecké koláčky, punčové řezy a tato citrónová kolečka, která připravuji tradičně na vánoční svátky už asi deset let nepřetržitě. Určitě vyzkoušejte. V jednoduchosti je krása a nostalgie, kdy jsme během nejkrásnějších svátků v roce byli pohromadě celá rodina. Dnes už to bohužel není samozřejmost. Autor: Karambola

20 min
Čas přípravy
7 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
mouka hladká
130 g
moučkový cukr
370 g
máslo
3 ks
žloutek
2 ks
citrón – šťáva a kůra
podle potřeby
rybízová marmeláda (na slepení)
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
7 min
Čas vaření

Jednoduché vánoční koláčky patří k mým nejoblíbenějším. Kromě toho, že jsou rychlé na přípravu, jsou také velmi dobré. Pokud byste chtěli malou změnu od klasických lineckých koláčků nebo perníčků, vyzkoušejte tato výborná citrónová kolečka.

  1. Hladkou mouku, moučkový cukr, máslo, žloutky, nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu ze dvou citronů zpracujeme pomocí robotu do jednotného těsta, se kterým hned pracujeme.
  2. Těsto vyválíme na tenký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka a upečeme.
  3. Pečeme při 180 °C asi 7 minut – záleží však na tloušťce koleček, proto čas hlídáme. Když jsou kolečka zlatá, vyjmeme je z trouby. Jsou měkká, ale po vychladnutí krásně ztuhnou a drží tvar.
  4. Kolečka slepujeme rybízovou marmeládou a vrch posypeme moučkovým cukrem.

Aby byla kolečka křupavá a křehká, uložíme je do nádoby s pevným uzávěrem a skladujeme na tmavém a chladném místě.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář