Vánočka s rozinkami a posypaná mandlemi

Bez vánočky by to dnes ráno snad ani nešlo... Letos jsem zkusila opět jiný recept a tahle sice není nadýchaná jako peříčko, ale pěkně vláčná a voňavá, prostě jako od maminky. Autor: Danka

Přidal:, 15.12.2018
Kategorie: Sváteční pečení, Vánočka, Vánoce, Pečivo
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Vánočka s rozinkami a posypaná mandlemi

Suroviny

600 ghladké mouky
140 gkrystalu
1 rovná kávová lžičkasoli
špetkamuškátového květu
1/2 balíčkucitronové kůry
250 mlvlažného mléka
30 gčerstvého droždí
120 grozpuštěného másla
1 ksvejce
rozinky namočené v rumu
sekané mandle a mimo to vejce na potření
mandle na posyp

Postup přípravy

  1. Těsto zaděláno a vykynuto v pekárně. Nechala jsem proběhnout celý cyklus (90 minut) a pak ještě další hodinu a půl kynulo těsto zavřené v pekárně.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Pak jsem rozdělila na 9 dílů, vyválela "hady" a upletla vánočku klasicky ze čtyř, tří a dvou pramenů.
  3. Nechala jsem kynout další hodinu a půl v igelitu.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Pak jsem potřela celou vánočku rozšlehaným vejcem, posypala sekanými mandlemi a pekla 1 hodinu na 160 stupňů.