NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Vánoční vínové kytičky
Vánoční vínové kytičky
Recept Vánoční vínové kytičky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Janaha

Vínové cukrovíčko pekla každý rok na Vánoce už moje mamina, když jsme byli ještě děti a to je už dobrých pár desetiletí dozadu. V rámci zachování rodinných tradic peču tento její starý recept pravidelně už i já. Pečivo je opravdu velmi křehké a doslova se rozplývá na jazyku. Doporučuji vám tento můj tradiční recept. Autor: Janaha

Janaha    ·   30.11.2017

Vánoční vínové kytičky

Vínové cukrovíčko pekla každý rok na Vánoce už moje mamina, když jsme byli ještě děti a to je už dobrých pár desetiletí dozadu. V rámci zachování rodinných tradic peču tento její starý recept pravidelně už i já. Pečivo je opravdu velmi křehké a doslova se rozplývá na jazyku. Doporučuji vám tento můj tradiční recept. Autor: Janaha

Suroviny
300 g
hladká mouka
250 g
máslo
8-10 lžic
bílé víno
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým na obalování
Postup receptu
Vytisknout
  1. Den před pečením zamíchám těsto. Míchá se v misce rukama, zdá se mi to lehčí než na pracovní desce. Víno přidávejte postupně, podle potřeby. Hotové těsto přeložím na pomoučený vál, udělám bochník, zabalím do potravinářské fólie a dám na noc do lednice zchladit.
  2. Na druhý den těsto vyberu z chladničky, aby trochu povolilo a na pomoučeném vále ho opatrně rozválím na tloušťku asi 5 - 6 mm. Formičkami vykrajuji kytičky nebo jiné tvary a ukládám je na plech vyložený pečícím papírem. Na plech dávám vždy stejné tvary, aby se pekly rovnoměrně. Peču na 180 ° asi 10 - 12 minut podle velikosti (řiďte se svojí troubou - každá trouba peče jinak). Nepečte je zbytečně dlouho, pečivo by mělo i po upečení zůstat svrchu pěkné bílé, pouze odspodu upečené do světlehnědá.
  3. Upečené pečivo nechám na plechu trochu vychladnout a potom obaluji v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým, podobně jako vanilkové rohlíčky. Vychladlé pečivo skladovat v chladu ve vzduchotěsné nádobě.
  4. Poznámka: Toto těsto je bez vajíčka a také bez cukru, přesto jsou kytičky dostatečně sladké díky obalování v cukru. Já jsem použila vanilkový cukr s pravou vanilkou. Pečivo doporučuji upéct trochu dříve před Vánocemi, potřebuje pár dní na rozležení.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář