Vařený hovězí jazyk na smetaně s koprem a kynutým knedlíkem

Recept Vařený hovězí jazyk na smetaně s koprem a kynutým knedlíkem
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Náš taťka nejí koprovku. Teda alespoň to celý léta tvrdí. Takže jsem to dneska musela trošku "začarovat", aby to sice bylo koprový, protože k vařenýmu hovězímu jazyku já prostě ten kopr chci, ale aby z toho taťku neranila mrtvice. Autor: Danka

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU
Čas přípravy:
Čas vaření:

SUROVINY

Maso:

hovězí jazyk
mrkev
celer
Masox
koření na svíčkovou od Vitany

Omáčka:

1 ksstředně velká cibule
3 lžícemásla
3 lžícehladké mouky
cca 500 mlvývaru z jazyka
1 lžícecukru
2 lžíceocta
200 mlsmetany ke šlehání
hrstsekaného čerstvého kopru

Knedlíky:

cca 450 gpolohrubá mouka
cca 200 mllehce ohřátého mléka
1/2 kostkyčerstvého droždí
1 lžičkakrystalu
2 lžičkysoli
1 ksvejce

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Maso: Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou a dáme na půl hodinky vařit, nezavíráme! Poté slijeme, opět zalijeme vodou, tentokrát přidáme sůl, 1 menší mrkev (překrojím na tři kusy), 1/4 celeru, 1 kostku Masoxu a 1 sáček koření na svíčkovou od Vitany, uzavřeme a dusíme cca 2 hodinky. Jazyk musí být uvařený zcela doměkka, jinak si moc nepochutnáte. Maso vyjmeme, zchladíme ve studené vodě a ihned oloupeme. Nakrájíme na plátky a odložíme do nahřátého hrnce.
  2. Omáčka:
    Na másle necháme zpěnit cibuli, přisypeme hladkou mouku, zarestujeme, zalijeme vývarem, důkladně promícháme a necháme cca 20 minut vařit lehkým varem. Poté přecedíme, přidáme cukr a ocet, vlijeme smetanu, povaříme a nakonec přihodíme nasekaný kopr.
  3. Knedlíky:
    Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout. Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly. Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.
PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit