NejRecept.cz Přílohy Knedlíky Kynuté knedlíky Vařený hovězí jazyk na smetaně s koprem a kynutým knedlíkem
Vařený hovězí jazyk na smetaně s koprem a kynutým knedlíkem
Recept Vařený hovězí jazyk na smetaně s koprem a kynutým knedlíkem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Náš taťka nejí koprovku. Teda alespoň to celý léta tvrdí. Takže jsem to dneska musela trošku "začarovat", aby to sice bylo koprový, protože k vařenýmu hovězímu jazyku já prostě ten kopr chci, ale aby z toho taťku neranila mrtvice. Autor: Danka

Danula Vašíčková    ·   7.5.2020

Vařený hovězí jazyk na smetaně s koprem a kynutým knedlíkem

Náš taťka nejí koprovku. Teda alespoň to celý léta tvrdí. Takže jsem to dneska musela trošku "začarovat", aby to sice bylo koprový, protože k vařenýmu hovězímu jazyku já prostě ten kopr chci, ale aby z toho taťku neranila mrtvice. Autor: Danka

55 min
Čas přípravy
95 min
Čas vaření
Suroviny

Maso:

hovězí jazyk
mrkev
celer
Masox
koření na svíčkovou od Vitany

Omáčka:

1 ks
středně velká cibule
3 lžíce
másla
3 lžíce
hladké mouky
cca 500 ml
vývaru z jazyka
1 lžíce
cukru
2 lžíce
octa
200 ml
smetany ke šlehání
hrst
sekaného čerstvého kopru

Knedlíky:

cca 450 g
polohrubá mouka
cca 200 ml
lehce ohřátého mléka
1/2 kostky
čerstvého droždí
1 lžička
krystalu
2 lžičky
soli
1 ks
vejce
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
95 min
Čas vaření
  1. Maso: Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou a dáme na půl hodinky vařit, nezavíráme! Poté slijeme, opět zalijeme vodou, tentokrát přidáme sůl, 1 menší mrkev (překrojím na tři kusy), 1/4 celeru, 1 kostku Masoxu a 1 sáček koření na svíčkovou od Vitany, uzavřeme a dusíme cca 2 hodinky. Jazyk musí být uvařený zcela doměkka, jinak si moc nepochutnáte. Maso vyjmeme, zchladíme ve studené vodě a ihned oloupeme. Nakrájíme na plátky a odložíme do nahřátého hrnce.
  2. Omáčka:
    Na másle necháme zpěnit cibuli, přisypeme hladkou mouku, zarestujeme, zalijeme vývarem, důkladně promícháme a necháme cca 20 minut vařit lehkým varem. Poté přecedíme, přidáme cukr a ocet, vlijeme smetanu, povaříme a nakonec přihodíme nasekaný kopr.
  3. Knedlíky:
    Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout. Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly. Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář