Vázané koláčky

S kynutým těstem pracuji velmi ráda. Samozřejmě pokud je dobré, dobře se s ním pracuje a nelepí se. Toto těsto je moje osvědčená klasika, vůbec se nelepí na pracovní desku a po upečení je krásně nadýchané. Jako pavučinka - měkoučké, má pěkné bublinky a je dobré i na druhý den. Setkala jsem se s kynutým těstem, které bylo po upečení jemné, měkké, nadýchané, ale když koláčky zůstali na další dny, zcela ztuhlo, bylo gumové a koláčky se daly jíst pouze s kávou nebo s čajem :) Autor: Lusi

Přidal:, 25.1.2017
Kategorie: Moučníky
Vázané koláčky

Suroviny

Těsto:
40 gdroždí
150 gcukru
500 ghl. mouky
špetkasůl
200 mlmléka
2 ksvejce
100 gmásla
Nádivky - maková:
250 gmáku (mletého)
300 mlmléka
cukr, skořice
citronová kůra
Tvarohová:
1 bal.tvaroh
10 dkgcukr moučka
1 bal.vanilkový cukr
1/4 lmléka
pár kapekrumu
1 ksžloutek
hrstrozinek
Drobenka:
80 gmásla
100 gcukru moučka
80 ghrubé mouky

Postup přípravy

  1. Z droždí, lžíce cukru, dvou lžic mouky a 1/2 vlažného mléka připravíme kvásek a necháme ho v teple vzejít.
  2. Zbylou mouku i cukr, špetku soli, vejce, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek zlehka propracujeme.
  3. Přilijeme rozpuštěného másla a vypracujeme těsto. Necháme ho na teplém místě hodinu.
  4. Z těsta vyválíme plát, asi 0,5cm silný. Rádylkem vykrajujeme čtverečky a plníme nádivkami. Vždy protilehlé konce spojíme a stlačíme k sobě, aby se koláčky během pečení nerozlepily.
  5. Koláčky potřeme rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou. A pečeme v předehřáté troubě při 170 °C. Nakonec je jemně pocukrujeme.