NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Velikonoční nádivka Velikonoční baba (fotorecept krok za krokem).
Velikonoční baba (fotorecept krok za krokem).
Velikonoční baba (fotorecept krok za krokem).
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Recept na velikonoční babu má určitě každý svůj vlastní. Tento náš je však nejlepší, protože si ho můžete přizpůsobit přesně podle svých představ. Můžete v něm vyměnit maso, přidat nebo doplnit koření a podobně. Určitě ho letos vyzkoušejte. Nebudete litovat. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   4.4.2025

Velikonoční baba (fotorecept krok za krokem).

Recept na velikonoční babu má určitě každý svůj vlastní. Tento náš je však nejlepší, protože si ho můžete přizpůsobit přesně podle svých představ. Můžete v něm vyměnit maso, přidat nebo doplnit koření a podobně. Určitě ho letos vyzkoušejte. Nebudete litovat. Autor: Karambola

35 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
Suroviny
10 ks
rohlík
10 ks
vejce
500 g
uzené maso
200 ml
mléko
podle chuti
sůl
podle chuti
černý pepř
podle chuti
petrželová nať
podle potřeby
vepřové sádlo
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření

Velikonoční baba je u nás doma klasikou. Stejně jako jidáše, beránek nebo mazanec, který dělám podle tohoto receptu. Recept na ni mám univerzální. Každý rok si ho přizpůsobím podle svých představ – někdy něco přidám, jindy zase uberu.

  1. Uzené maso se obvykle vaří ve vodě. Tento krok jsem však vynechala a nakrájela jsem ho na malé kostičky. Pokud chcete, maso můžete ve vroucí vodě vařit asi půl hodiny. Vývar nevylévejte. Dá se použít při vaření fazolové polévky.
  2. Vejce rozklepneme, bílky a žloutky oddělíme. Ke žloutkům přidáme sůl a černý pepř a pořádně je rozmícháme.
  3. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Zalijeme je mlékem (pokud máte velké rohlíky a zdá se vám mléka málo, můžete ještě přidat buď mléko, nebo vodu z vařeného uzeného) a promícháme. Následně přilijeme rozmíchané okořeněné a osolené žloutky a znovu promícháme.
  4. K této směsi přidáme i trochu nasekané petrželové natě. Já jsem přidala i 4 stroužky česneku.
  5. Bílky, které jsme si oddělili, vyšleháme mixérem do tuhého sněhu a postupně je vmícháme do směsi s uzeným.
  6. Připravíme si plech, který vymažeme vepřovým sádlem a směs do něj pořádně upěchujeme, aby nám nezůstaly žádné vzduchové bubliny. Pekáč si zvolte podle toho, jak vysokou babu chcete mít. Čím větší plech, tím nižší baba. My máme rádi vyšší babu, proto volím středně velký plech.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme dalších 15 minut, aby povrch krásně zezlátl a byl křupavý. Nezapomínejte, čím menší plech, tím vyšší baba, a tím pádem potřebujete dobu pečení prodloužit, aby se vám pořádně propekla.

Velikonoční baba je sytý slaný koláč, který je jako stvořený po dlouhém půstu. Výborně chutná samostatně, případně v kombinaci s dalšími velikonočními dobrotami. Určitě ho o těchto svátcích připravte. Uvidíte, že s ním budete mít úspěch.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář