NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Velikonoční syrek Velikonoční hrudka na sladko s fotopostupem
Velikonoční hrudka na sladko s fotopostupem
Recept Velikonoční hrudka na sladko s fotopostupem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Velikonoční hrudku neboli syrek připravujeme hlavně na velikonoční svátky. Někdo ji připravuje naslano s trochou petrželky, někdo bez, někdo zase přidává osmaženou cibulku, případně jen nakrájenou jarní cibulku, někdo ji naopak připravuje nasladko s přídavkem rozinek, s trochou rumu nebo bez. Existuje nespočetné množství receptů a je jen na vás, kterou variantu si zvolíte vy a která vám bude nejvíce vyhovovat. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   9.4.2025

Velikonoční hrudka na sladko s fotopostupem

Velikonoční hrudku neboli syrek připravujeme hlavně na velikonoční svátky. Někdo ji připravuje naslano s trochou petrželky, někdo bez, někdo zase přidává osmaženou cibulku, případně jen nakrájenou jarní cibulku, někdo ji naopak připravuje nasladko s přídavkem rozinek, s trochou rumu nebo bez. Existuje nespočetné množství receptů a je jen na vás, kterou variantu si zvolíte vy a která vám bude nejvíce vyhovovat. Autor: Karambola

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
10 ks
vejce
1 l
mléko
150 g
krystalový cukr
50 g
rozinky
špetka
sůl
1 bal.
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Velikonoční hrudka nasladko je sice méně známá než ta naslano, ale chuťově je výborná a rozhodně se vyplatí ji vyzkoušet. U nás doma ji připravujeme pravidelně a ze stolu vždy zmizí jako první.

  1. Připravíme si hrnec s dvojitým dnem, abychom předešli připálení. Já používám hrnec s otvorem na boční vnější straně, kam se přidává voda.
  2. Do hrnce nalijeme mléko, které osladíme krystalovým a vanilkovým cukrem, přidáme špetku soli, rozinky a rozšlehaná vejce.
  3. Celou hmotu důkladně promícháme a dáme vařit na střední stupeň. Pokud jste použili hrnec s dvojitým dnem, nemusíte směs neustále míchat – to je výhoda těchto hrnců. Pokud jste ale použili klasický hrnec, je potřeba, abyste vejce v mléce neustále míchali, jinak by se směs přichytila.
  4. Jakmile získáte konzistenci sražených vajec, hrudka je hotová. Připravíme si síto, do kterého vložíme gázu. Scedíme "sražená" vejce, gázu uzavřeme a pomocí rukou ještě vytlačíme přebytečnou tekutinu. Čím více tekutiny vytlačíte, tím sušší hrudka bude. Šňůrkou gázu uzavřeme a zavěsíme nad dřez. Necháme vychladnout.
  5. Po vychladnutí šňůrku odstraníme, gázu odebereme a hrudku svrchu seřízneme, abychom měli rovnou plochu pro uložení hrudky. Necháme dobře vychladit v lednici a můžeme podávat.

Kromě rozinek můžete do hrudky klidně přidat i jiné sušené ovoce. Podobně chutnají například brusinky. Máte chuť spíš na něco slaného? Vyzkoušejte tento recept na hrudku na slano, která je výborná například k šunkám či uzenému.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář