NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Pletýnky a jidáše Velikonoční jidáše - kuřátka
Velikonoční jidáše - kuřátka
Recept Velikonoční jidáše - kuřátka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Triniti Triniti    ·   1.4.2019

Velikonoční jidáše - kuřátka

Z kynutého těsta se dají připravit opravdu pořádně pochoutky. Do kynutého těsta na velikonočního jidáše přidávám máslo a více cukru, aby byly měkké a jemné. Z těsta připravuji různé tvary, ale nejvíce oblíbené jsou u nás kuřátka. Je to opravdu velmi jednoduché, vyzkoušejte i vy. Autor: Triniti

45 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny
1 kg
polohrubé mouky
30 g
čerstvé droždí
250 ml
vlažného mléka
120 g
rozpuštěného másla
100 g
kr. cukru
2 ks
žloutky
špetka
sůl
vejce na potření
med na potření
rozinky nebo hřebíčky na oči
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto připravuji v domácí pekárně - vlažné mléko, trošku cukru a droždí necháme chvíli odstát v nádobě, aby vzešel kvásek a pak přidáme všechny ostatní suroviny. Zapnu program příprava těsta a pekárna udělá práci za mě. Pokud nemáte pekárnu, těsto připravíte ručně nebo pomocí ručního mixéru s hnetícími háky. Po vypracování necháte těsto asi hodinu kynout při pokojové teplotě.
  2. Z vykynutého těsta odebíráme menší kousky, které vypracujeme na tenký váleček asi 20 cm dlouhý a uděláme kuřátko - klasicky uděláme uzel a na tvar ocásku a zobáček použijeme nůžky. Jako oči použijeme hřebíček nebo rozinky.
  3. Ukládáme je na papírem vyložený plech a necháme ještě 15 minut kynout.
  4. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 25 minut. Po upečení je hned potíráme tekutým medem. Z této dávky vyjde cca 45 - 50 kusů.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář