Velikonoční jidáše - kuřátka

Z kynutého těsta se dají připravit opravdu pořádně pochoutky. Do kynutého těsta na velikonočního jidáše přidávám máslo a více cukru, aby byly měkké a jemné. Z těsta připravuji různé tvary, ale nejvíce oblíbené jsou u nás kuřátka. Je to opravdu velmi jednoduché, vyzkoušejte i vy. Autor: Triniti

Přidal:, 1.4.2019
Kategorie: Sváteční pečení, Pletýnky a jidáše, Velikonoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Velikonoční jidáše - kuřátka

Suroviny

1 kgpolohrubé mouky
30 gčerstvé droždí
250 mlvlažného mléka
120 grozpuštěného másla
100 gkr. cukru
2 ksžloutky
špetkasůl
vejce na potření
med na potření
rozinky nebo hřebíčky na oči

Postup přípravy

  1. Těsto připravuji v domácí pekárně - vlažné mléko, trošku cukru a droždí necháme chvíli odstát v nádobě, aby vzešel kvásek a pak přidáme všechny ostatní suroviny. Zapnu program příprava těsta a pekárna udělá práci za mě. Pokud nemáte pekárnu, těsto připravíte ručně nebo pomocí ručního mixéru s hnetícími háky. Po vypracování necháte těsto asi hodinu kynout při pokojové teplotě.Tip: Velikonoční maďarská tlačenka se zeleninou a vajíčkem
  2. Z vykynutého těsta odebíráme menší kousky, které vypracujeme na tenký váleček asi 20 cm dlouhý a uděláme kuřátko - klasicky uděláme uzel a na tvar ocásku a zobáček použijeme nůžky. Jako oči použijeme hřebíček nebo rozinky.
  3. Ukládáme je na papírem vyložený plech a necháme ještě 15 minut kynout.Tip: Piškotový beránek za 15 Kč
  4. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 25 minut. Po upečení je hned potíráme tekutým medem. Z této dávky vyjde cca 45 - 50 kusů.