Velikonoční jidáše

Tak jako mazanec, i velikonoční jidáše patří mezi tradiční pochutiny. Dělala jsem různé tvary, uzlíky, šneky, ptáčky, pletýnky na vajíčko, houstičky, ... S těstem se pracuje luxusně, vůbec se nelepí a netrhá při stáčení a po upečení nepopraskají. Pokud jste ještě nedělali, určitě vyzkoušejte.

Přidal:, 30.3.2018
Kategorie: Velikonoce, Pečivo
Velikonoční jidáše

Suroviny

500 ghladké mouky
60 gkrupicového cukru
300 mlsmetany na vaření (použít lze i smetanu ke šlehání nebo mléko)
kostkadroždí
3 ksžloutky
150 gmásla
nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
asi 2 lžičky citronové šťávy
vanilkový cukru
špetka soli

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí). Poté smíchejte cukr, mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo.
  2. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout. Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou.
  3. Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem. Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé.
  4. Pečte při teplotě 160–180 °C zhruba 20-25 minut.
  5. Podávat je můžete pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí ღ