Velikonoční jidáše

Přidal: NejLucka, 30.3.2018
Kategorie: Pletýnky a jidáše, Velikonoce, Sváteční pečení, Pečivo
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Tak jako mazanec, i velikonoční jidáše patří mezi tradiční pochutiny. Dělala jsem různé tvary, uzlíky, šneky, ptáčky, pletýnky na vajíčko, houstičky, ... S těstem se pracuje luxusně, vůbec se nelepí a netrhá při stáčení a po upečení nepopraskají. Pokud jste ještě nedělali, určitě vyzkoušejte.
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Přidal: NejLucka, 30.3.2018
Kategorie: Pletýnky a jidáše, Velikonoce, Sváteční pečení, Pečivo
SUROVINY
500 ghladké mouky
60 gkrupicového cukru
300 mlsmetany na vaření (použít lze i smetanu ke šlehání nebo mléko)
kostkadroždí
3 ksžloutky
150 gmásla
nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
asi 2 lžičky citronové šťávy
vanilkový cukru
špetka soli
- Nejprve si připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí). Poté smíchejte cukr, mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo.
- Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout. Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou.
- Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem. Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé.
- Pečte při teplotě 160–180 °C zhruba 20-25 minut.
- Podávat je můžete pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi.
Zdroj: Vaření a pečení s radostí ღ
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Veľkonočné judáše.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Ostergebäck: Kränzchen, Zöpfe, Küken, Schnecken und vieles mehr an.
KOMENTÁŘE K RECEPTU