Velikonoční mazanec posypaný mandličkama

Samozřejmě, že mazanec nesmí chybět na velikonočním stole. Už roky peču jeden a nikdy neměním recept. Samozřejmě, pokud měním, tak ten druhý je nový a tento je starý, osvědčený. Vždyť co když nový nebude tak chutný jako tento. Měla bych doma velký problém :) S máslem doporučuji, ale pokud nemáte, nebo z nějakého důvodu máslo nemůžete, tak ho zaměňte za Heru nebo jiný ztužený tuk. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 26.3.2018
Kategorie: Sváteční pečení, Mazanec, Moučníky, Velikonoce
Recept Velikonoční mazanec posypaný mandličkama

Suroviny

600 gpolohrubé mouky
150 gmásla nebo Hery
150 gmoučkového cukru
40 gdroždí
3 ksžloutky
250 mlmléka
100 grozinek
panákrumu
půl lžičkysoli
strouhaná kůra z jednoho citronu
mandlové lupínky nebo hoblinky na posypání
vejce na potření

Postup přípravy

  1. Připravíme si všechny suroviny. Mouku prosejeme do větší mísy, přidáme sůl, strouhanou citronovou kůru a prosátý moučkový cukr.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Do druhé menší misky připravíme kvásek. Ve třech lžících teplého mléka rozpustíme lžičku cukru, přidáme droždí a promícháme. Necháme vzejít kvásek.
  3. Do misky s moukou přidáme kvásek, přidáme i měkké máslo nebo Heru, žloutky, rum, do kterého jsme namočili i rozinky a nakonec i zbylé mléko. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme na teplém místě zakryté utěrkou kynout. Těsto kyne asi jednu hodinu. Záleží na teplotě jakou máte doma.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Po hodině kynutí těsto ještě jednou rukou zpracujeme a necháme kynout půl hodinu.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu, vypracujeme bochníky a přendáme je na papírem vyložený plech. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout půl hodinu.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Před pečením bochníky nastřihneme do tvaru kříže, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na 150 stupňů při funkci horkovzduch asi půl hodinu až 40 minut. Sledujeme.

Můj blog: Vaření s Tomem